Ноел Галахър: Не поглеждай с гняв назад!

Pinterest LinkedIn +

Oasis без Ноел Галахър (Noel Gallagher) нямаше да е Oasis, но Ноел Галахър и без Oasis, пак си е Ноел Галахър. Англичанинът остави дълбока следа в поп културния свят през 90-те като мозъка зад британската бойна сила и накрая се оттегли в солова кариера в Noel Gallagher's High Flying Birds - на спокойствие и далеч от брат си Лиъм.

На по-възрастния от братята Галахър не му провървява като общ работник и след като при инцидент кракът му е счупен, за момчето от Лонгсайд, Манчестър не остава нищо друго освен да започне да разкрива бурната си натура пред света.

Училището му е повече от добро - oсемдесетарският Манчестър прилича на кофти след-тачъристки трип, в който впоследствие са замесени големи количества алкохол, наркотици, футболна фенщина, конфликтни характери и сериозно вдъхновение, което ще остане в историята като Madchester. 

В града се подвизават Joy Division, по-късно The Stone Roses, Happy Mondays, както и Inspiral Carpets, към които се присъединява Ноел през 1988 г., но не като музикант, а като роуди.

Истинските си способности англичанинът разкрива, когато под негово командване попада несериозната банда на брат му Лиъм. Ноел се захваща да пише текстовете и музиката на новата група Oasis, а Лиъм се включва с обвити в дим и изпарения вокали и сбивания с репортери и фенове в нетрезво състояние.

През 90-те тандемът Галахър работи повече от добре като бандата разбива всички рекорди, а двамата се оказват начело на последната голяма британска вълна от музика, която помете света.

По ирония или не, начело са двама талантливи и свръхсамоуверени типове с изказа на футболни хулигани, които намесват най-безсрамно The Beatles във всяка тема.

Известно е, че Ноел и Лиъм са се разбрали, че, ако Лиъм пее Wonderwall, то Ноел ще изпее Don't Look Back in Anger. Известно е, че Oasis подхванаха силно раздухвана от медиите словесна война с Blur в средата на 90-те. 

Известно е, че Ноел публично се подигра на Майкъл Хътчинс от INXS на Brit Awards през 1996 година. Както и, че Ноел пя вместо Лиъм на MTV Unplugged, защото брат му се оплаква от болно гърло и омраза към акустичната музика.

Въпреки "болките" си, Лиъм е в залата и през цялото време се заяжда с Ноел от балкона. След това не се появява на първия концерт от турне в Америка, защото е зает да си купува къща, като и в този случай Ноел го замества като вокалист.

Известно е, че Лиъм редовно скача на репортери, фенове и всякакви хора, които не харесва, а когато няма непознати наоколо, сбиванията между братята се появяват по страниците на таблоидите на следващия ден. 

В общи линии Oasis поддържат рокендрол ритъма и в личния си живот, въпреки че Ноел определено се сдържа в сравнение с брат си.

Въпреки всички скандали, мелетата между братята и напрежението около непрекъснатите концерти, записи и всичките им седем албума, в първите години на 21-ви век Oasis изглеждаха стабилни, особено предвид, че повечето други банди от деветдесетарската брит вълна се бяха разпаднали отдавна.

Въпреки това през 2009 г., преди концерта на бандата в Париж, напрежението вътре в групата си казва думата, защото след поредното идиотско изпълнение на Лиъм нещата просто се разпадат.

Според някои раздялата е станала, защото той е счупил китарата на Ноел и двамата са се сбили, докато самият Ноел по-късно обясни, че Лиъм го е нападнал с китара и едва не му е отнесъл лицето с нея.

Парадоксалното е, че точно, когато други славни британски банди от края на миналия век като The Verve и Blur се завърнаха, Oasis вече бяха история, а Лиъм Галахър вече действа начело на новата си банда Beady Eye.

Ноел Галахър пък изсвири последния концерт с мегауспешната си британска група и започна солова кариера. Точно като идола си Джон Ленън.

Сподели.