No Country for Old MMOs, или защо World of Warcraft ще стане безплатна

Pinterest LinkedIn +

Вече цяло десетилетие World of Warcraft безусловно доминира в MMORPG пейзажа и остава играта, която в най-голяма степен диктува посоката на развитие на MMO жанра и днес, въпреки че тази ниша постепенно се запълва с достатъчно много на брой, респектиращо мащабни и качествени конкурентни продукции.

Всъщност понятието "конкуренция" не е напълно приложимо в контекста на World of Warcraft, чиито абонати през 2010 година достигнаха рекордната численост от 12 000 000, защото светът на WoW няма (и като че ли не може да има) аналог. И макар капиталът, генериран от месечни абонаменти, да е достатъчно голям, за да съперничи на икономиката на някоя по-малка държава, в дългосрочен план настоящият бизнес модел на World of Warcraft може да загуби инерция и да се превърне в непечеливш.

Ето защо следващата стъпка, която Blizzard ще предприеме по отношение на единственото си MMO (заветният Titan, както е известно, бе бракуван след седем години разработка и се трансформира в мултиплеър шутъра Overwatch), вероятно ще бъде тази, направена от Electronic Arts със Star Wars: The Old Republic само година след премиерата на продължението на Knights of the Old Republic.

Не само наблюденията над процесите и явленията в индустрията, но и някои косвени доказателства под формата на файлове, открити в библиотеката на Patch 6.1, дават основание да се смята, че опцията за безплатна игра извън ограничения до 20-то ниво Starter Edition скоро ще стане налична за WoW играчите чрез т.нар. Veteran Edition.

Подобно на Starter Edition, той най-вероятно ще има редица рестрикции като таван на развитие, максимално количество in-game злато и ограничения в чата. Според някои Veteran ще бъде примамката, която ще накара отказалите се от абонамент стари и опитни играчи да се върнат към своите акаунти и герои, тъй като от тях няма да се изисква да плащат нищо.


Поредна реформа в World of Warcraft – падат рестрикциите за Death Knight. Какъв е планът, Blizzard?


В Северна Америка и Австралия World of Warcraft излезе на 23 ноември 2004 година, а населването му от жителите на Стария континент започна на 11 февруари 2005 година. През януари 2014 година Blizzard обяви, че за целия период от време броят на създадените акаунти е надхвърлил 100 милиона.

Последният към днешна дата, пети експанжън на играта - Warlords of Draenor – направи своята премиера през ноември 2014 година (навръх десетата й годишнина), бе приет положително и доведе до нов ръст в броя на абонатите след чувствителния спад от 2010 година насам. Докога обаче Военачалниците ще бъдат достатъчно силен стимул за играчите да плащат по 13EUR на месец (36 за 3 или 66 за година) при толкова богат избор от free-to-play алтернативи като Wildstar, например, е трудно да се прогнозира.

Сподели.