Ninja Gaiden II

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Action
Година: 2008
Произв/Изд: Team Ninja/ Microsoft
Платформа: Xbox 360

Едва ли са много хората, които играят видеоигри, на които да не са известни вечно представените в даден развлекателен софтуерен продукт "Game Over" и "Continue". Всъщност, последните две понятия са двете страни на монетата наречена Ninja Gaiden II и реакция на играча спрямо второто би показала, колко му е допаднала новата игра на любимото ни японско студио Team Ninja (Dead or Alive, Ninja Gaiden). Докато играеш новата им игра, неминуемо ще умираш. При това много пъти. Ужасно много пъти. Повече от сто пъти при всички положения. Ако по някаква мазохистична случайност стартираш играта на по-висока трудност, може би и хиляди. Ninja Gaiden II в един момент ще те научи, разбира се, как да не умираш, но това изисква ужасно голяма инвестиция от време.

За всеки сериозен играч обаче, това едва ли ще е проблем. Защото в същността си, Ninja Gaiden II е перфектно реализирана – бойната система продължава да бъде ненадмината по показателите разнообразие и баланс. Което на практика я прави най-добрата бойна система при екшъните от трето лице. До степен, която превръща тази на Devil May Cry IV в похабен потенциал, а присъщата на Good of War в театрален спектакъл. Освен това, враговете продължават да бъдат плашещо смъртоносни, а разнообразието от оръжия феноменално.

По-впечатляващият аспект в играта, що се отнася до оръжията обаче, е не тяхното разнообразие, а използване. Въпреки че основните техники на всяко едно от тях се изучават на практика за секунди, реално не съществува фиксирана система при комбинациите от удари. С други думи, професионалното изучаване на всяко едно от тях изисква различен вид вникване и съответно – използване.

Въпреки, че Ninja Gaiden 2 продължава да бъде едно от най-трудните комерсиални заглавия на пазара (обикновените играчи ще погинат поне веднъж при първата си схватка в играта), продължението е много по-приветливо от своя оригинал. Истината е, че ако се прояви нужното търпение и целенасочен опит за вникване в бойната система на играта, то още в края на първо ниво всеки ще бъде подготвен за следващите 13. Естествено, отново ще се умира десетки пъти, но ако всеки подходи към Ninja Gaiden II, именно като нинджа, то екранът с надпис „Game Over” няма да бъде толкова често срещано явление. Съответно, удоволствието от самата игра ще бъде многократно по-високо.

Графично, новата игра на Tecmo впечатлява, но далеч няма да събуди у играчите онова първосигнално “WOW”, което предизвикваше оригиналния Ninja Gaiden за Xbox.  Озвучаването и музиката са на типичното, високо за Tecmo ниво. Е, разбира се актьорите озвучили персонажите в играта го раздават доста чийзи, но според нас именно това е била идеята на японците. Безкрайно кървава нинджа игра с би-филмово звучене.

В края на краищата, Ninja Gaiden II е пленителна и силно игруема игра, която показва за пореден път таланта на японците от Team Ninja. Показва и нещо друго. А именно, че времето на хард-кор игрите все още не е отминало и заглавия като Ninja Gaiden II са един от основните фактори, които помагат на Microsoft и техния Xbox 360 да бъде конзолата на пазара с най-много закупени игри на единична хардуерна бройка. Силно препоръчителна за всички почитатели на екшън игрите от трето лице.

Сподели.