Nikon Coolpix P510 - камера за "развиващи се" фотографи

Pinterest LinkedIn +

Феновете на цифрово-огледалните фотоапарати презрително ги наричат "турбо сапунерки". Производителите им пък ги определят като флагманските модели в най-масовия си и достъпен клас компактни цифрови фотоапарати. За други те са "нито риба, нито рак", притежаващи много от чертите на "профи" дигиталните камери (например, изобилие от ръчни настройки), но без опция за смяна на обектива.

Както и да изберете да ги разглеждате обаче, този вид фотоапарати имат верен кръг от почитатели и именно тях смятат да зарадват Nikon с новия си Coolpix P510 – компактна цифрова камера с обектив, предлагащ чудовищно оптично увеличение – цели 42х.

Първото, което ще ви направи впечатление, ако за първи път хващате в ръце подобен хибриден модел, запълващ ценовата ниша между най-евтините DSLR модели и най-скъпите компактни камери, е, че макар да изглежда като цифрово-огледален апарат, P510 всъщност е доста по-лек – едва 555 грама.

За сравнение, Nikon D3100 (актуалният entry level DSLR модел на компанията) тежи около 505 грама с батерията, но това е теглото само на тялото му. Ако прибавите още поне между 200 и 500 грама за обектива, получавате апарат с общо тегло над килограм (а често и повече).

Така че, ако търсите чисто дизайнерските предимства на камера от класа на Р510, ето ви най-ключовите – компактна и лека. В същото време, Nikon са се постарали апаратът им да не изглежда евтин и са прибавили дребни, но приятни детайли като гумирано покритие за удобно и сигурно захващане на камерата. Така тя ляга удобно в ръката и опасността да се изплъзне случайно е минимална.


Малки, но положителни промени ще откриете и в контролното меню на апарата. Например, секцията за активиране на ефектите, които могат да се прилагат върху снимките, вече е отделна и лесно достъпна. Така няма да се наложи да ровите дълбоко в менютата, за да я издирвате, всеки път когато ви потрябва.


Вграденият LCD визьор с диагонал 3 инча предлага резолюция от 921 000 пиксела, като може да се накланя и завърта на 80 градуса по хоризонтала и 90 градуса по вертикала. Това прави снимането под нестандартни ъгли лесно и безпроблемно - например, ако сте вдигнали камерата високо над главата си или просто искате да си щракнете автопортрет.


Стандартната батерия на Coolpix P510 осигурява заснемането на до 240 кадъра, преди да се изтощи напълно, така че ако сте запален фотолюбител, може би не е лоша идея да си вземете втора, резервна батерия, която да ви е под ръка.


Камерата предлага още 16.1-мегапикселов сензор и наистина огромен вграден обектив с фокална дължина от 4.3 - 180mm и бленда от f/3 - 5.9. Поддържа се и опция за Full HD видео заснемане (1920 x 1080 пиксела), както и режим за 3D фотография.

Накратко – отлична камера за така да се каже "развиващи се" фотографи, които биха искали да изпробват някои от възможностите на истинската фотография като снимането с ръчни настройки, но все още не са готови за малко сложните и изискващи повече усилия DSLR модели.


Сподели.