Николай Гяуров

Pinterest LinkedIn +


Николай Гяуров е един от най-знаменитите басови гласове на 20-ти век. Роден е на 13 септември 1929 г. в село Каменица, завършва оперно пеене в Музикалната академия в София, а след това продължава образованието си в Москва.

 

През 1955 г. Николай Гяуров прави своя дебют с ролята на Дон Базилио в "Севилският бръснар" от Дж. Росини. От този момент започва неговата бляскава кариера, осеяна с многобройни гастроли по целия свят. Незабравими са ролите му на Мефистофел във “Фауст“ от Ш. Гуно, на Филип II в “Дон Карлос“ от Дж. Верди, на Дон Жуан в едноименното произведение от Моцарт и Борис Годунов в операта на Модест Мусоргски.

Николай Гяуров пленява световната публика от сцените на най-престижните музикални центрове, сред които Болшой театър в Москва, Щатсопера във Виена, Гранд опера в Париж, Ла скала в Милано, Ковънт гардън в Лондон и Метрополитен опера в Ню Йорк, както и с десетките записани свои изпълнения.
Николай Гяуров умира в град Модена, Италия на 2 юни 2004 г. Той е надживян от своята съпруга - италианското сопрано Мирела Френи.

Сподели.