Николай Данев от Music Clinic Records: Формулата на успеха е в създаването на качествена музика

Pinterest LinkedIn +

Heartbeat е първи съвместен дългосвирещ студиен запис на Николай Данев - един от най-високо оценяваните родни барабанисти - и Мартен Роберто - DJ Marten, който едва ли се нуждае от представяне. За създаването на албума и работата си заедно, както и с армията от гост вокалисти, сред които Рут Колева и Любо Киров, двамата музиканти разговарят с Avtora.com в две отделни интервюта, отговаряйки независимо един от друг на едни и същи въпроси.

Avtora.com: След колко години работа и какви превъплъщения в музикалните дебри достигнахте до продукта, който заедно с Мартен Роберто (DJ Marten) издавате?

Николай Дaнев: Аз съм от семейство на музиканти и свиря от много малък. През всички тези години преминах през абсолютно всички стилове музика, свирих с адски много музиканти и винаги съм участвал в поне 3 групи с различен стил. Със сигурност този албум е вследствие на натрупаните опит и знания.

.: Албумът Ви е симбиоза от няколко различни стилове – соул, хаус, лаундж, денс и дори може би диско. Има ли някаква рецепта в микса между тях – някаква формула, която следваш, за да получиш определено въздействие, или просто това е вдъхновение, което както много хора казват, идва Свише?

Николай Дaнев: Не бих казал че има формула, а симбиозата се получи от комбинацията на моите знания и вкус за музика и тези на Мартен. Просто си паснахме и се допълнихме идеално, това е.

.: В продукцията присъстват много имена – Белослава, Деси Андонова, Рут, Криста, Любо Киров. Белослава и Деси са обичайни заподозрени – винаги са били близо до Music Clinic. На какво дължим обаче участието на Рут и Любо – как се случиха тези колаборации?

Николай Данев: Всички, които участват в албума, са преди всичко наши дългогодишни приятели. Като оставим това на страна, това са музиканти и певци на световно ниво! Ние искахме най-доброто и го получихме, благодарение на таланта и положителната енергия на всички тези прекрасни хора: Белослава, Любо, Деси, Криста, Рут, Бобо, Александър Славчев, Волен Милчев, Мирослав Иванов, Тони Рикев, Евден Димитров, Божидар Василев, Денис Попстоев, Михаил Филипов, DJ Silver и Огнян Гърков и Ясмин Исинов от Electric pie.

.: Работите ли с изпълнители, които имат договори с други компании или се стремите това да са независими артисти?

Николай Данев: Стремим се единствено да правим хубава и качествена музика. Това понякога налага да каним за съвместни проекти артисти от други лейбъли, но както за нас, така и за тях, музиката винаги е била на първо място, така че досега не сме получавали отказ от никого.

.: Music Clinic Records беше създаден преди по-малко от три години. Вече имате не малко музикални продукти зад гърба си. Какво прави успешен един независим музикален лейбъл в България?

Николай Данев: Музиката, която издава. Ние държим най-вече на качеството. Не правим абсолютно никакви компромиси в това отношение и искрено вярваме, че това е формулата на успеха. Да, става по-трудно, но, повярвайте ми, заслужава си!

.: Как създавате песните си – предварително решавате каква да е тяхната визия, стил, звучене и кои ще са останалите изпълнители или просто ви идва вдъхновение и всичко става на момента, след което подбирате изпълнителите и конкретното звучене?

Николай Данев: По-скоро втория вариант. Много от траковете се получиха именно заради идеите и вдъхновението на музикантите и певците, участващи в албума. Естествено аз и Мартен започвахме с идея, след което имената на конкретните музиканти и певци си идваха сами. Някои от тях си дойдоха с конкретни идеи за своите партии, други пресъздадоха по невероятен начин нашите идеи и така всичко си идваше на място.

.: Техниката вече е достатъно напреднала, за да може един артист сам да запише почти всички партии в своите композиции. Как стоят нещата при твоите песни – предпочиташ да работиш с повече различни музиканти или предпочиташ да направиш колкото се може повече неща сам?

Николай Данев: За щастие в Мюзик Клиник си имаме прекрасно звукозаписно студио, където можем да записваме когато и колкото си искаме. Там са и повечето от музикантите на лейбъла, което доста улеснява нещата. Точно това е най-хубавото на един лейбъл.

Аз съм на мнение, че човек не бива да прави всичко сам, освен ако не се казва Принс или Дианджело.

.: Какво планираш в близко бъдеще?

Николай Данев: Винаги е едно и също: концерти, записи, почивка, концерти, почивка, записи и т.н.

.: Какво би казал на тези DJ-и, които сега започват?

Николай Данев: Най-вече да не спират да търсят и да слушат колкото може повече музика!

.: Какво ще си пожелаеш?

Николай Данев: Тези всички хубави неща да ми се случват още доста дълго време

Сподели.