"Nikola Motor Company" продаде 800 водородни камиона за ден

Pinterest LinkedIn +

Ден след като стана ясно, че съди "Tesla" за 2 млрд. долара, "Nikola Motor Company" обяви, че е получила заявка за резервация на до 800 водородни камиона, съобщава "AutoBlog". Резервацията идва от производителя на бира "Anheuser-Busch".

Фирмата иска до 2025 г. да обнови автопарка си с камиони, които използват алтернативно задвижване. Това е и значително по-голяма поръчка от тези, които "Tesla" е получавала досега. За сравнение – от "Tesla" казват, че имат около 450 предварителни поръчки до момента.

Биреният производител очаква да получи първите камиони на "Nikola Motor Company" през 2020 г. Двете компании не казват каква е стойността на сделката.

Вместо това от "Nikola Motor Company" дават малко повече подробности за камионите си. Те ще имат пробег между 800 и 1900 км. в зависимост от теглото на товара. Времето за презареждане ще бъде около 20 минути. Това е в пъти по-бързо от презареждането на електрически камион и с няколко минути по-кратко от зареждането на дизелов камион.

Цената на камиона на "Nikola Motor Company" обаче ще е по-висока – около 400 000 долара на брой, като ще се предлага и лизинг. Тъй като обслужването трябва да е по-малко и евтино, в дългосрочен план камионите би трябвало да излизат по-евтино.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.