Ники Илиев пред Avtora.com: Всяка една трудност е възможност

Pinterest LinkedIn +

Ники Илиев е режисьор на няколко филма, сред които "Чужденецът", "Живи легенди" и "Всичко, което тя написа". Той често съвместява режисьорската професия с актьорското майсторство и продуцентството. Тази година ще влезе и в нова роля по време на Кариерен Кошер – най-мащабното кариерно събитие за българи с опит в чужбина. Там той ще бъде лектор в конференцията и ще води работилница за това как да изградим личния си бранд в дигиталното пространство.

Avtora.com: Здравейте, Ники! Днес имаме възможност да си поговорим за големи теми като реализацията в България и добрите перспективи. Тази година ще бъдете част от конференцията на Кариерен Кошер 2019. Какво да очакваме от събитието? 

Ники Илиев: Много и различни полезни подробности и тънкости от работата на различни професионалисти на едно място. Мисля, че това е супер ценно, защото винаги има какво да научиш от човек, успял в дадена област, дори да не е твоята, защото все ще има как да я погледнеш през твоята перспектива, стига да искаш. Също така ще могат да участват в дискусии и да питат това, което ги интересува. Надявам се всеки да открие нещо за себе си, което да подобри живота или кариерата му след това. Или по-скоро да намери това, което го вдъхновява него, и да го последва.

Avtora.com: Статистиката показва, че все повече студенти, които учат в чужбина, решават да се върнат след завършването и да дадат шанс на кариерното си развитие тук. Смятате ли, че тази тенденция се усеща и в киноиндустрията? 

Ники Илиев: Предполагам, че да. Тази индустрия е малко затворена и честно казано, нямам много общи наблюдения. Виждам хора, които са завършили в чужбина, да се връщат и те дават ново око и също така работна етика, която понякога липсва на хората, останали тук. Затова аз харесвам много да работя с хора, завършили навън, защото голяма част от тях имат по-отворен ум.

Avtora.com: Какво имат нужда да чуят младите хора, за да направят своя избор?

Ники Илиев: На първо време трябва да чуят и видят нещата такива, каквито са. Информация за това какво е състоянието на сферата, в която искат да се развиват и обективна преценка от хора, които са минали през това. След това да видят възможностите дори и в трудностите, защото там са най-добри. Българите имаме склонността да се оплакваме, което не води до нищо добро. Всяка една трудност би могла да бъде възприета като възможност. Но това, което ще чуят, е лесната част, после как ще се убедят да действат в посоката, която са избрали, зависи само от тях. Човек не може да научи това, което си мисли, че вече знае, така че...

Avtora.com: Каква беше най-голямата мотивация за Вас да останете в България?

Ники Илиев: Това, че видях много повече възможности да работя това, което обичам, и да изрязавм себе си напълно свободно. И сега ще ви кажа как. Когато започнах да правя филми в България и те тръгнаха добре, реших, че следващата стъпка ще е да правя филми в Щатите, защото там е "Меката" за това. Прекарах известно време в Лос Анджелис, опитвайки да продуцирам филм, и видях, че за да направя филм и да го пусна по кината и той да получи широко разпространение, ще ми трябват милиони за продукция и милиони за реклама и на това отгоре ще се състезавам с големите студиа и режисьори.

Видях, че това няма как да стане, върнах се в България и месец по-късно вече бях в препродукция за следващия си филм. Видях, че ми е много по-лесно тук да правя това, което обичам и най-вече да имам трите съставки на успешен професионален живот, а именно – креативност, контрол и въздействие. Защото човек може да работи това, което обича, но когато получава заповеди от друг, няма контрол над работата си и тя няма въздействие върху никого, нещата тотално се променят. А тук усетих, че мога лесно да си уреждам срещи с рекламодатели, да търсим нови, неопитвани варианти за продуциране на филми и без проблем мога да ги пускам по кината в цялата страна и по най-гледаната телевизия и конкуренцията далеч не е толкова убийствена. Същевременно имам пълната творческа свобода да изразявам себе си и да контролирам кариерата си. С моите копродуцентски партньори създадохме система на правене на частно кино, която вече и други хора следват, но в началото беше нещо, което никой не беше пробвал. Така че за мен оставането тук откри нови възможности, които нямаше как да открия в друга държава.

Avtora.com: По време на събитието ще говорите за изграждането на личния бранд в дигиталното пространство. Какво ще споделите с аудиторията? 

Ники Илиев: Това как да търсят възможностите в трудностите. Как да изразят себе си, така че чрез своята уникалност да се опитат да бъдат монополисти за начало в малка ниша, вместо посредствени в голяма. Да си създадат система на работа, която да работи в дългосрочен план, а не да гонят далечни цели, които евентуално ще ги изстрелят нагоре, защото с времето целите се променят и затова е добре да си доволен от процеса. Ще споделя част от моя професионален път – кои неща са сработили и кои – не, така се надявам всеки да си извади извод за себе си. И как, след като нямах възможност да правя филми по стандартния начин в България, а именно с държавна подкрепа, намерих друг начин, който още не беше създаден. Също така как, нямайки средствата за конвенционална реклама на продуктите си, използвах социалните си профили за това.

Avtora.com: Кога имаме нужда от бранд идентичност?

Ники Илиев: Винаги, когато продаваме нещо. Винаги, когато имаме нужда да изразим себе си. Има два начина продуктът ти да бъде забелязан – да е изключително забавен/развлекателен или да дава информация, която по някакъв начин да подобрява живота на потребителите. Тъй като онлайн конкуренцията е убийствена, след като си си отговорил на горния въпрос, трябва да намериш начин хората да разберат, че това, което си създал, съществува. За тази цел е добре да създадеш свой стил или идентичност, който хората да асоциират само с теб. Така с годините самият ти бранд до голяма степен ще върши рекламата си. Аз поне така се опитвам да правя с филмите си, да изградя собствен стил, който да е различен от другите, и когато по кината излезе мой филм, хората да знаят какво да очакват и въпреки това да ги изненадам. Така се опитвам да създам своя ниша и жанр, които да не са подвластни на модерните течения и да нямат пряка конкуренция. С идеята да се разраства все повече. По същия начин търся подобен стил и идентичност в социалните мрежи и присъствието на продуктите ми там.

Avtora.com: 
Какво предстои за Вас тази есен?

Ники Илиев: На 18-ти октомври по кината излиза четвъртият ми филм като сценарист и режисьор – "Завръщане". Искахме да направим вдъхновяващ, забавен и любовен филм. Надявам се хората да го харесат. Готвим рекламна кампания и ще правим премиери из цяла България и чужбина. Продуценти сме с Башар Рахал и Богомил Грозев. Във филма участват Александър Кадиев, Бойко Кръстанов, Орлин Павлов, Евелин Костова, Диляна Попова, Искра Донова и Стефан Данаилов.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.