Nexus 10 – по-добър от iPad и с около 100 долара по-евтин

Pinterest LinkedIn +

Задайте си един основен въпрос: какво не е наред на така популярните в момента таблет устройства? Те са удобни, модерни и доста куул, но какво не им достига, за да има всеки едно такова под ръка?

Естествено, първият отговор, който ни идва наум, е цената. Колкото и привлекателно да изглеждат продукти като iPad 4 и Asus Transformer Pad, проблемът с тях е, че струват колкото едно средностатистическо мобилно РС, но му отстъпват по редица показатели - комфорт на работа, процесорна мощ, а понякога и време за автономна работа.

Е, докато Apple явно нямат намерение да се занимават с този въпрос, Google са решили да направят няколко стъпки в правилната посока.

Затова успоредно с изключително изгодно позиционирания от ценова гледна точка Nexus 4 смартфон, компанията ни зарадва с още един изненадващ анонс - новия Nexus 10, който е на път да се превърне в първия по рода си 10-инчов таблет с наистина достъпна цена.

Той ще се предлага (уви, само в САЩ) на цена от 399 долара за 16GB и 499 долара за 32GB версия, което е средно с около 100 долара по-малко, отколкото аналогичните модели на Apple.

В същото време Nexus 10 не им отстъпва по нищо - напротив. По отношение на най-ключовата иновация, върху която акцентират Apple например - резолюцията на дисплея, нещата не са в полза на iPad.

Докато неговият Retina дисплей предлага пикселна плътност от 264ppi, Nexus 10 предлага показател от 300 ppi, т.е. резолюция от 2560 х 1600 пиксела срещу  2048 x 1539 пиксела за iPad.

Нещо повече - дисплеят на Nexus 10 е с формат 16:9 (широк), докато този на iPad е все още 4:3.

Устройството използва двуядрен Samsung Exynos процесор с тактова честота 1.7 GHz и графичен чип с четири ядра ARM T604. Наличната оперативна памет е 2GB, а за съхранение на данни можете да изберете между 16 или 32GB (вградена).

Недоумение буди само фактът, че както Nexus 4, така и Nexus 10, са лишени от опция за добавяне на допълнителна памет, т.е. липсва слот за флаш памет карта, което е неудобство.

Таблетът разполага и с две камери - 1.9 МР фронтална и 5МР тилова с LED светкавица, вградени говорители, жакове за слушалки и микрофон, плюс  microUSB и microHDMI изходи. Поддържа се и новата безжична технология NFC, както и по-традиционните Bluetooth 4.0, 802.11b/g/n Wi-Fi, но не и 3G или 4G връзка.

Сред опциите на Nexus 10 ще откриете още и вграден GPS модул, акселерометър, компас, жироскоп, допълнителна подсветка и дори барометър!

Операционната система, с която ще се доставя Nexus 10, разбира се, е Android 4.2 (Jelly Bean)

Размерите на Nexus 10 са 263.9 x 166.6 x 8.9 мм, а теглото му - малко над 603 грама, т.е. малко по-лек от iPad и над два пъти по-тежък от Nexus 7.


Сподели.