Google Nexus 4 – най-после топ модел смартфон на "човешка" цена

Pinterest LinkedIn +

Поредната "най-зле пазена тайна" в мобилната индустрия стана жертва на обстоятелствата и, считано от днес, на практика е известна на всички. Макар и без официален анонс (който трябваше да се състои вчера на специално прес събитие в Ню Йорк, отложено заради урагана Санди), картината около следващия смартфон флагман от фамилията Nexus вече е ясна.

Призван да бъде новото острие на атаката срещу непристъпния Apple бастион и в същото време основен инструмент за противодействие срещу задаващата се атака от страна на Microsoft и тяхната Windows Phone 8, Nexus 4 е устройство с меко казано респектиращи характеристики.

Този път то е дело на LG (предният Nexus беше разработка на Samsung) и предлага 4.7-инчов дисплей с резолюция от 1280 x 768 пиксела, т.е. с пикселна плътност от 320 ppi. Това прави Nexus 4 достатъчно конкурентен както на iPhone 5 (326 ppi), така и на Galaxy S3 (320ppi), a дори и на Nokia Lumia 920 (332ppi).

Телефонът ще разчита на четириядрен процесор Qualcomm Snapdragon S4 Pro от последно поколение, с тактова честота от 1.5GHz и в комбинация с графичен модул Adreno 320 GPU.

Вградените камери на Nexus 4 ще са традиционно две – фронтална с резолюция от 1.3 МР и тилова – 8МР. Моделът ще предлага още опция за безжично зареждане (посредством набиращия популярност стандарт Чи – същия, който използва и Lumia 920), а версията на операционната система, с която ще се доставя Nexus 4, очаквано ще е Android 4.2 (Jelly Bean).

Най-впечатляващото в Nexus 4 обаче е цената, с която Google наистина поставя в шах конкурентите си.

В Европа телефонът ще се предлагат за около 300 евро (версия с 8GB вградена памет), което, откъдето и да го погледнем, е приблизително наполовина по-малко от цената на споменатите ключови конкуренти iPhone 5, Lumia 920 и Galaxy SIII.

В САЩ цената му ще е дори по-ниска – около 300 долара.

Друг е въпросът, разбира се, кога точно този модел ще достигне до нашия пазар и каква ще е цената му в България.


Сподели.