Невена Цонева: "Поп-фолк аз не искам да пея. Това, че го мога не значи, че го искам"

Pinterest LinkedIn +

Вчера вечерта стана известен първият български победител в музикалното риалити шоу Music Idol. Тя се казва Невена Цонева и е от Севлиево. Талантливата певица пребори конкурента си Теодор Койчинов, след като за нея гласуваха 2/3 от зрителите, пуснали есемес за победител.

Само ден след като българската версия на най-известния музикален риалити формат "Music Idol" приключи Avtora.com успя да поговори с Невена.

Avtora.com: Как се чувстваш?

Невена:
Поизморена, но много добре.

.: Какво се случва оттук нататък?

Н:
Имам някакви начертани идеи от Вирджиния рекърдс. Пътуваме за Албена, където ще пеем на едно парти на bTV, след това заминавам за Лондон за няколко дни, където ще се срещна с продуценти - период, в който мисля да си прекарам весело и да ми е забавно. След което започва работа по албума. След това, към края на юли - началото на август на някои от финалистите и нас двамата с Теодор ни предстои турне със 'Ку-Ку бенд" и Слави Трифонов.

.: По време на шоуто се справи много добре с попфолк ритмите. Какво е отношението ти към чалгата?

Н:
Анти! Мое лично мнение е, че аз не искам да се занимавам с поп-фолк, но явно се котира и харесва. Обяснявам си го с визия, хубави жени, но не и с добри гласови възможности. Визията там е на първо място. На мен ми се наложи да пея чалга в Music Idol. Аз съм за шоуто. Но в живота не бих искала да пея чалга. Не, не искам и няма. Не ми харесва тази музика и не изразява вътрешната ми нагласа за интерпретация на музиката.

.: Отдаваш ли победата си на това, че ти си жена?

Н:
Не, напротив. В България повечето такива формати печелят мъже. Това може само да ме стимулира, за да покажа, че и жените могат да са силни.


Невена Цонева сред най-близките си хора - нейното семейство. Снимка: Avtora.com

.: Според Слави Трифонов една от целите на музиката е да забавлява. Според теб кои са другите цели?

Н:
Да предава емоция, да внушава, да влияе. Защото не е от значение колко добре пееш, важно е и какво внушаваш с пеенето.

.: Къде свършва музиката и къде започва бизнесът? И мислиш ли, че може да пробиеш с текстове на български?

Н:
Те вървят ръка за ръка. За да има бизнес, трябва да има добра музика, трябва да има слушаемост тази музика. А за да има музика, трябва да има средства. Когато нещата се правят само за пари обаче, не е изкуство. Нещо насила за мен не е изкуство. Изкуство е, когато показваш какво можеш. За мен това не може да е изкуство, щом е на всяка цена. Колкото до езика, на който искам да пея - предпочитам да пея на български, ако се наложи да пея на английски, ще го направя.

.: Каква е целта ти, след като сега си "музикалният идол" на България?

Н:
Целта ми е да се възползвам от възможността, която ми се предостави, целта ми е да направя един успешен албум и след няколко години като се обърна назад да си кажа: "Браво, успях, ще продължавам напред със същата сила".

.: Ти ли беше най-добрата в шоуто?

Н:
Всички бяха много добри. Аз не мога да кажа, че съм била най-добрата. Мисля, че зрителите са ме оценили като най-добрата. Най-хубавото е, че нямах лошо усещане преди финала. А предчувствие дали ще съм аз – можех само да се надявам.

.: Какъв е стилът музика, в който искаш от сега нататък да се показваш? И доколко ще печелиш с визия?

Н:
Денс, поп, соул. Колкото до визията - тя е много важна. Изключително важна! Мога само да благодаря на господ, че ми е дал добра визия, явно хората ме харесват. Аз се чувствам добре в себе си, в тялото си. Но е изключително важно освен да имаш талант да имаш и излъчване.

.: С кого би искала да направиш дует?

Н:
От българските изпълнители искам със Слави Трифонов, от чуждестранните - защо не с Нели Фуртадо!?
Сподели.