Need for Speed: The Run

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Рейсинг игра Година: 2011 Разработва: EA Black Box Издава: Electronic Arts Платформа: Xbox 360 | PS3 | PC |

Крайно време беше, след куп експерименти (кои по-успешни, кои не чак толкова), добрият стар Need for Speed да се върне там, където му е мястото – в ръцете на едно от студиата, на които серията дължи в най-голяма степен култовия си статус.

Истината, както казват по-старите фенове на поредицата, е в Black Box, и именно в тази "черна кутия" се крият някои от най-добрите издания на Need for Speed въобще - Hot Pursuit 2, Underground, Undercover и разбира се, Most Wanted.

Точно поради тази причина, появата на The Run е повод за радост сред най-запалените почитатели на "Краля на аркадните рейсъри". Друг е въпросът, че за времето, през което Black Box се занимаваха с The Run, по темата се пробваха три други студиа. В резултат, новият 18-ти по ред Need for Speed сякаш идва и прекалено късно.

От една страна, поредицата безспорно прави рязък завой към корените си и някои от най-добрите си представители – Underground и Most Wanted.

За разлика от напълно лишените от сюжет Hot Pursuit (на Criterion) и Shift 2: Unleashed (на Slightly Mad), The Run има своя собствена история. Тя се завърта около младия и талантлив, но прекалено самоуверен и арогантен Джаксън "Джак" Роурк – виртуозен водач, който обаче се е забъркал в много сериозни неприятности.

Какви точно са те, играта така и не смята за нужно да уточни (което всъщност е минус), но по петите му е чикагската мафия. За да се отърве от нея, той се включва в незаконно мега състезание с повече от 200 участници.

Целта в него е да се измине разстоянието от Сан Франциско до Ню Йорк (около 3000 километра нажежен асфалт) и, разбира се, да финишира първи.

От тази сюжетна линия произтича и една от най-силните страни на The Run. Този път Need for Speed излиза извън рамките на градските трасета, като състезанията в играта включват локации от целия щатски среден запад – от калифорнийската долина, през Националният парк "Йосемайт", до мегаполиса Ню Йорк.

Освен това, The Run e и първият представител на серията, в който играчът може да излиза извън автомобила (в Test Drive стил). Изненадващо приятна добавка към традиционната Need for Speed геймплейна формула са и така наречените quick time events (събития, в които изходът се определя от скоростта на реакциите на играча).

Отново си имаме и куп опции за тунинг на автомобила (макар и не чак толкова, колкото включват заглавия като Gran Turismo).

Завръща се и системата за развитие на уменията на водача, при която опит се трупа почти от всяко едно действие на пилота по време на състезанията (близки разминавания с другите участници, майсторски "дрифт" приплъзвания в завоите и други). С набраните точки опит, разбира се, се отключват нови събития и автомобили.

И след като отворихме дума за автомобили, по този параграф Need for Speed отново няма да разочарова многобройните си фенове. Все пак говорим за "императора на рейсинг заглавията", характерен най-вече с това, че предлага огромно изобилие от реални, скъпи и бързи автомобили с лицензирани марки (т.е. не измислени модели, а цифрови копия на истински коли).

Броят им е впечатляващ, а сред огромния списък ще срещнете култови автомобили като Ford Shelby GT500 Super Snake, Lamborghini Aventador, Audi R8 Coup? 5.2 FSI Quattro, McLaren MP4-12C, BMW E92 M3 GTS, Porsche 911 GT2, Nissan Fairlady 240ZG и още десетки други.

Играта предлага и няколко различни игрални режима, плюс онлайн опции, които включват различни предизвикателства: състезание с 10 опонента в стил квалификация за основната надпревара, надбягвания за време, както и различни мултиплейър предизвикателства за до 16 участници.

Визията на The Run е страхотна и как би могло да е иначе, след като за раздвижването на играта е използван невероятният Frostbite 2.0 (този, на който е базиран актуалният в момента Battlefield 3).

Накратко казано – Need for Speed се завърна такъв, какъвто го харесваме: бърз, динамичен, яростен и красив. The Run е поредното отлично рейсинг забавление, което гарантирано ще допадне на всеки NFS фен.


Сподели.