Need for Speed: Most Wanted

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Рейсинг Година: 2012 Разработва: Critertion Games Издава: Electronic Arts Платформа: Mobile | Xbox 360 | PS3 | PC |

От момента, в който Electronic Arts оставиха Need for Speed франчайза в ръцете на Critertion Games, въпрос на време беше неизбежното да се случи. И то се случи - с последната (и поредна) игра от една рейсинг серия с впечатляващо дълга история - цели 18 години на пазара.

Като се има предвид бекграунда на британското студио, едва ли има изненадани, че новият Need for Speed: Most Wanted си прилича като две капки вода с... Burnout.

Това в никакъв случай не е лошо нещо - напротив, повечето фенове на поредицата от години се чудят защо на EA им отне толкова много време, за да извършат простото събиране на две и две.

Тъй като и двете рейсинг серии дълго време съществуваха съвместно под шапката на пъблишинг гиганта, беше ясно, че рано или късно това ще доведе до взаимен канибализъм.

Просто Burnout и Need for Speed споделяха твърде много общи черти, за да има място под слънцето и за двата франчайза: заглавията и в двете поредици бяха класически представители на така наречените аркадни рейсъри (да не се бъркат с реалистични симулатори като Colin McRae серията или F1).

И в двете фокусът беше по-скоро върху опиянението от високите скорости и екзотичните автомобили, с тази разлика, че в Need for Speed те традиционно бяха от действителни, лицензирани марки и модели, а в Burnout, който беше нещо като сирачето в ЕА рейсинг линията - напълно измислени. 

Обединяването на двете поредици, яркият резултат от което е въпросният Most Wanted, носи само добри новини за феновете на Need for Speed.

Под благотворното влияние на Critertion и техния Burnout, играта се е сдобила с напълно отворен свят, от който е достъпно всяко кътче (край с изкуствените, прозрачни и непробиваеми прегради по градските улици), и който ви мотивира не просто да го обикаляте, а да го изследвате. Most Wanted не само не ви наказва, за отклоняване от курса, а напротив - награждава ви заради това, че сте предприели нестандартен маршрут.

Една от най-големите награди в това отношение е друга голяма новост за Need for Speed серията. Вместо да трябва да преминете кажи речи цялата игра, за да се докопате до наистина яки автомобили като Поршета, Астън Мартини или Ламборгинита, Most Wanted ви дава възможност да карате тези брутални екзотики още в самото начало на играта.

Това е ярък пример за едно от онези толкова прости и същевременно гениални хрумвания, за които човек се чуди как не са дошли на ум на десетките други студиа, предшестващи Critertion, занимавали се с Need for Speed през годините.

Всеки отколешен NFS фен ще ви каже например, че това винаги е било една от най-вбесяващо досадните страни на серията. Какъв е смисълът да изиграеш практически цялата игра с някакъв посредствен автомобил, за да отключиш 1 или 2 от най-най-яките коли в самия й край, само за да я покараш... в 2-3 състезания?

Пълна липса на логика, защото истината е, че един от най-големите мотиви, за да играе човек рейсинг игра, е шансът да се повози (макар и само виртуално) на коли, до които иначе едва ли би имал възможността да се докосне.

Е, Critertion решават този проблем със замах, защото в света на Most Wanted ще откриете всички тези така желани супер автомобили, а единственото, което изисква играта от вас, за да се сдобиете с тях, е малко изследователски дух.

По картата на града са пръснати различни тайни локации, в които се крият въпросните коли и ако просто пообиколите задните улички, разни подземни паркинги или закътани алеи, ще ги откриете съвсем лесно.

Има уловка обаче - ако искате да печелите състезания и да вървите напред в кариерата си на нелегален стрийт рейсър, ще трябва да инвестирате време и усилия в овладяване на автомобила, който управлявате в момента. Решите ли да го смените - всичко това ще трябва да започне отначало, така че Critertion са помислили за всичко. Така доста ще се замислите дали да скачате от кола в кола, ако трябва с предишния си автомобил да зарежете и целия си досегашен прогрес в играта.

Хитрото тук е, че Most Wanted ви предлага и още един начин, за да се сдобиете с екзотична кола - победа в специални състезания. Всяка нова територията от града е контролирана от нещо като мини бос - изключително умел рейсър, който трябва да победите, предизвиквайки го на индивидуално състезание.

Когато успеете, освен с още точки, се сдобивате и с автомобила му, който, вярвам досещате се, не е Трабант.

В крайна сметка Critertion са успели да постигнат това, в което десетки предходни Need for Speed игри се проваляха с гръм и трясък - да направят тази игра отново интересна и вълнуваща - нещо, което не е малко постижение за поредица с близо две десетилетия зад гърба си.

Така че, ако сте отколешен фен на Need for Speed и от години чакате да видите нещо ново и свежо от серията, чакането ви най-после приключи с Most Wanted.


Сподели.