Направи сърфирането в уеб лесно като детска игра! Или как да оптимизираш предпочитания от теб браузер

Pinterest LinkedIn +

Сърфирането в интернет не е от вчера. И поради тази причина, мнозина живеят убедено с мисълта, че няма тайни за тях. Естествено, като всяко друго занимание, и ровенето в уеб често е по-сложна задача, отколкото изглежда на пръв поглед.

За щастие, няма нищо по-лесно от това да повишите ефективността и лекотата, с която боравите с интернет. Ето няколко бързи съвети с помощта, на които да го постигнете.

Направете страниците по-лесни за четене

Днес на практика няма уебсайтове онлайн, които да не са претрупани с флаш анимации, цифрови изображения, видеоклипове и какво ли още не. Ако обаче ви интересува само и единствено текстовото съдържание на дадена страница (бързо при това), едва ли бихте искали да чакате маса време, докато цялата мултимедийна какофония се зареди.

Една малка и невероятно полезна добавка за Firefox, наречена Tranquility, ще ви позволи да видите базовата версия на зареденият от вас web сайт с едно бързо натискане на клавишната комбинация от Ctrl+Alt+T.

Ако пък сте от хората с нарушено цветоусещане, понякога някои от нюансите, използвани за разкрасяване на сайтовете, могат да станат причина да пропуснете детайлите в тях. Инструменти като Daltonize за Chrome и ColorBlind за Firefox ще ви помогнат да преодолеете такива трудности.

Блокирайте нежеланото съдържание

Повечето хора, използващи алтернативни браузъри като Firefox и Chrome, със сигурност вече знаят и използват добавки като Adblock Plus, но какво да кажем за традиционалистите, работещи с Internet Explorer?

За тях е добра идея да добавят така наречения Tracking Protection List от сайта на Fanboy Adblock. Просто кликнете на линка "Add" и браузърът ви ще е защитен от нежелани реклами онлайн.

Ускорете зареждането на страници

Една от основните причини за бавно зареждане на страниците са флаш анимациите, които дизайнерите вграждат в тях. Те са много ефектни, но ако посещавате сайта редовно, едва ли ви вълнуват вече, а чакането за зареждането им дразни.

Затова е добра идея да използвате добавка като Flashblock за Firefox. Разбира се, има и по-драстичен метод, позволяващ ви да забраните на браузъра си да зарежда изобщо Flash код, но това означава, че няма да може да гледате видеоклипове в YouTube и да играете доста от така наречените браузър игри.

За това Flashblock е по-гъвкава алтернатива – добавката ви позволява да селектирате сами за кои сайтове Flash анимациите да са активни и за кои не.

Повишете сигурността си

Темата за онлайн защитата на личните данни е необятна и никога не губи актуалност. Днес, когато за милиони хора по света web е ежедневие, изглежда, че каквито и мерки да вземете в това отношение - все са недостатъчни.

Това обаче не означава да се предадете изцяло, оставяйки личната си информация напълно незащитена. Понякога дори взимането на по-скромни мерки е по-добре от нищо.

Една от лесните защити е да спрете следенето от страна на различни социални сайтове, маркетингови и други тракинг компании. За целта можете да използвате добавката Do Not Track Plus, която има версии за всички популярни браузъри.

С нейна помощ ще сте сигурни, че никой не проследява и записва историята на вашите уеб търсения или как и къде ровите в интернет.

Сподели.