Най-успешният български B-Boy - Slav - пред Avtora.com: В България има добри танцьори, но не пътуват и не се развиват

Pinterest LinkedIn +

Финалистът от Red Bull BC One 2012 - най-престижния 1-on-1 брейкденс шампионат в света - Слав Димов a.k.a. B-Boy Slav - за уличния танц, хип-хоп културата, израстването като състезател, миналото, настоящето и бъдещето на това спортно изкуство у нас и по света в ексклузивно интервю за Avtora.com.

.: Разкажи ни малко повече за началото: Как се запали по брейкинга и кога разбра, че имаш талант?

B-boy Slav: Всичко започна в далечната 2002 г. в гр. Стара Загора. Разхождахме се с приятел около стадиона, където видях на улицата да тренират момчетата от Diablo Crew. Там видях какво представлява този танц и се записахме на уроци, за да можем да узнаем още повече!

Навремето беше много модно да се занимаваш или да "играеш" брейк. След време нас ни взеха в отбора като ученици, което сега, за съжаление, не го виждам много. Преди хората тренираха заедно, но имаше старше поколение, имаше младо, което чак след време имаше шанс да бъде в основния състав на отбора.

Според мен така трябва да е и сега и аз така се опитвам да правя с моите ученици. Не мисля, че имам талант - просто тренирам упорито и преследвам целите си.

.: Помниш ли първия си battle? Кога и къде се проведе и как се класира ти?

B-boy Slav: Много добре го помня. Проведе се през 2003 г. в Русия.  Както и всеки първи battle, той бе ужасен, правих само чужди елементи и, разбира се, паднах веднага. Но беше изпитание и приятно чувство.

.: Как ти се отразяват пораженията – всеки човек, и още повече състезател, има такива…

B-boy Slav: Разбира се. Без тях човек нямаше да разбира за какво се бори и дали има смисъл да го прави. Всеки път, когато загубя, малко от малко ми е неприятно, но винаги разбирам грешките си и се опитвам повече да не ги повтарям. Много хора казват, че аз го правя за удоволствието, за веселбата и така нататък.

Аз си казвам, че всеки път, когато отивам на състезание, искам да спечеля, разбира се, иначе за какво отивам там. Невинаги става, но поне знам за какво се боря. Разбира се, че трябва да има удоволствие от цялата работа, но нека сега всеки си зададе въпроса кога е по-хубаво - когато падаш или когато си победител.

.: По колко часа на ден тренираш? Извън танците как тренираш тялото си?

B-boy Slav: Тренировките винаги минават различно и с времето вече разбираш как да тренираш и какво да тренираш. Обикновено тренирам 3-4 пъти седмично по 2-3 часа. Но трябва да отбележа, че аз преподавам абсолютно всеки ден уроци по брейк и за мен всеки ден е тренировка.

Много е хубаво, когато един танцьор се връща в първи клас. Независимо от това колко години тренираш, ти не можеш всичко и чисто психологически и физически е добре да учиш елементи, които не си научил до момента. Това много помага. Обикновено лятото бягам и правя обикновени упражнения на улицата, но като цяло просто тренирам.

.: Как се съчетават брейкингът и алкохолът? Спазваш ли определен хранителен режим (по принцип и по-специално преди състезание)?

B-boy Slav: Разбира се, че алкохол и спорт не се връзват, но в една чаша хубаво българско вино няма нищо лошо. Честно казано относно храната не спазвам никакъв режим и съм против това да спреш да ядеш месо или само зеленчуци и плодове. Най-добре е от всичко по малко и разделно, без да се прекалява с нищо.

.: Знаем, че си запален колекционер на винили – колко е голяма колекцията ти и каква музика обхваща? Какъв грамофон имаш и влече ли те диджейството?

B-boy Slav: Като всеки един човек, който така или иначе го е засегнала хип-хоп културата, искам да разбера колкото се може повече за нея като цяло. Историята е малко по-обикновена, защото на мен просто ми харесва звукът на винила. Но определено диджейството ме привлича и след време искам да се занимавам и с това също.

Засега колекцията ми е малка - само около 150, но се увеличава. За музиката нямам предпочитания - затова имам от Лили Иванова до Pete Rock. Грамофонът ми е Stanton.

.: Занимаваш се и с графити. Какви други интереси имаш? Във връзка с предишния въпрос – пробвал ли си се като MC?

B-boy Slav: Този елемент определено не е създаден за мен, защото съм много зле с него. Много ми харесва, рисувал съм няколко пъти, но по-добре да не показвам за какво става въпрос.

А елементът МС-ing е по-добре. Малко повече от година и половина съм постоянен водещ на различни състезания или партита в Русия и, честно казано, това ми харесва.

Искам да отбележа, че говоря за работа като Host, тоест водещ. Сега много хора бъркат тези две неща и навсякъде се пишат МС, а ако трябва да кажеш 2-3 рими, нищо няма да ти каже. И аз съм такъв, затова се смятам за водещ и казват, че ми се отдава, но аз мисля, че още е рано да се каже нещо подобно.

.: Това лято в родния ти град Стара Загора се проведе първият фестивал за улични танци, или поне така бе обявен. Защо се случва едва сега и защо не идва от теб? Ти си организатор на събитието Soul City, провеждащо се в Русия – кажи ни нещо повече за него.

B-boy Slav: Искам до отбележа, че и преди това е имало състезания в Стара Загора и са били организирани от моя бивш отбор Diablo (Rockin Da Floor, Try Yout Challenge)...

Относно Soul City - историята е много дълга. Започна през 2010 година с името Freedom Rhymes, след това по редица причини сменихме името. Това е фестивал, който обединява всички улични танцови направления като breaking, locking, popping, hiphop, house.

За тези три години сме довели 35 артисти от чужбина и над 12 000 участници и гости на фестивала. Полека-лека се развива с помощта на някои партньори, но предимно сами си го правим. Опитваме се да организираме квалификация в България и имаше една, но за съжаление тази година не намерихме финансиране и нямаше как да го направим. За следващата година да се надяваме, че ще може да се случи.

Според мен след като културата ти е дала такъв шанс за развитие, то след време всеки е длъжен да остави следа в нея и да помогне на развитието ѝ. Затова аз изтъквам, че съм от България и независимо от това, че рядко се показвам, искам светът да разбере за нея. Организирайки това събитие с моя приятел Данаил, се опитваме да дадем на танцьорите от България възможността да представят себе си и страната ни.

.: В този ред на мисли – вероятно сравняваш брейкденс сцената у нас с тези във всички държави, където те отвеждат твоите собствени изяви. Съизмеримо ли е нивото тук с това в Русия или държавите от централна Европа, да речем, и ако не – на какво го отдаваш?

B-boy Slav: В България има добри танцьори, които могат да бъдат конкуренти на много от Европа или Русия. Проблемът е, че те не пътуват. А ако не пътуваш, няма развитие и не те виждат. Оставам си на мнението, че breaking-ът преди в България се развиваше по-добре, отколкото сега. Имаше повече желание за това, а сега повечето тъпчат на място и това е.

В Русия разстоянията са много по-големи и пак пътуват повече, отколкото нашите тук. И това е при условие, че за българите не трябват визи за Европа и за много от страните в света. Просто трябва да се пътува повече и по-малко да се говори. Затова като цяло България изостава, но бъдещето е пред нас и аз вярвам в него.

.: Ти самият даваш уроци – от колко време се занимаваш и как избираш учениците си? На каква възраст е най-младият? Има ли сред тях и момичета и какъв дял заемат b-girls от съвременната брейкденс сцена?

B-boy Slav: Както казах, преподавам всеки ден. Работя в танцови школи и затова те сами намират учениците ми. Най-младият ми ученик е на 11 години и доста добре се развива според мен, но бъдещето е пред него и той сам ще реши след време.

Момичета имам, да, и даже имам цял отбор и те вече сами тренират и се развиват без моя помощ. Момичетата в нашета среда са голяма рядкост и за тях се организират малко състезания, което е лошо. Но сега има много добри и се развиват много бързо.

.: Гледахме те на живо (в интернет) и ти стискахме палци на Red Bull BC ONE 2012. Как се почувства, излизайки пред хилядите в разпродадената зала Fundição Progresso в Рио, за да се бориш за титлата Red Bull BC One Champion? Съгласен ли си с журито, че Mounir е най-добрият B-Boy в света за 2012 г.?

B-boy Slav: За мен това бе най-приятното изживяване и никога няма да го забравя. Беше трудно много на тази сцена - температурата тогава там беше около 45 градуса и беше невероятна жега. Не е най-добрият ми battle, но си взех урок и продължих напред, няма стоп.

Искам да кажа, че това е просто едно състезание и само по него не можеш да съдиш кой е най-добрият. Само да отбележа, че Mounir преди месец и половина в Корея падна на първия си battle... В Рио той бе най-подготвен и много свеж през цялото състезание и това е факт.

Той вече е в списъка с най-опасните съперници и е един от най-добрите, но не и най. Онази вечер в Рио имаше спорни моменти, но ще запазя мнението си за себе си. Но определено това е най-голямото събитие в света за момента.

.: А през 2013 г.? Всичките осем досегашни BC ONE шампиони ще участват на финалите в Южна Корея тази година. Някой от тях ли очакваш да спечели или залагаш на нов шампион?

B-boy Slav: Не знам. Просто ще гледам какво ще се случва. Тези осем имат най-много шансове, но останалите осем също ще ги имат и всичко зависи от тях самите. Всичко ще се реши в самия battle.

.: Имаш две (а може би и повече, за които не знаем) титли през 2013 г. – от Battle Of The Year Balkans Solo и R16 Slavic Crew vs Crew. Кажи ни нещо повече за тези турнири – къде се проведоха, оспорвана ли беше конкуренцията?

B-boy Slav: Всеки един battle е голямо изпитание и можеш да загубиш на момента. В Гърция имах късмета да спечеля, но аз затова и пътувах за Солун - с намерението да печеля. Ще видим какво ме чака в Германия на финалите.

Квалификацията R16 в Русия я спечелихме относително лесно, защото имахме много силен отбор и повечето отбори не дойдоха. За мен бе по-важно, че в Корея в соло етапа стигнах до полуфинала и паднах от победителя. Там бяха много добри bboys - някои от тях бяха на финалите на Red Bull Bc One. Затова за мен представянето ми беше много добро и за останалите – неочаквано.

.: Защо няма да участваш в източноевропейската квалификация и през тази година и на кое име ще заложиш? Кога и къде ще се проведе следващият голям турнир, в който ще участваш?

B-boy Slav: Ще бъда може би рязък, но, честно казано, не ми се говори по този въпрос - имам си мое мнение. Има неща, които не ми харесват и това е едно от тях. Следващият турнир са финалите BOTY International Germany 1vs1.

.: Смяташ ли, че в близко бъдеще Red Bull BC One Eastern European Qualifier би могъл да се проведе в България и ако да – в кой град? Кой български град "произвежда" най-много и качествени B-Boys

B-boy Slav: Ако това се случи, би дало много голям тласък на културата в България. Представям си Qualifier-ът да се проведе на летния театър в Пловдив или даже в Стара Загора - кой знае. Само да не е София, там няма какво да гледаш.

А относно това кой град е дал повече bboys в България - трудно ми е да кажа. Стара Загора, Ямбол, Варна, Бургас, Пловдив, София, Враца и други. По-важно е да продължат да дават и занапред.

.: Възможно ли е човек да изкарва препитанието си с брейкденс? Ако не беше избрал танца за свое призвание, с какво щеше да се занимаваш?

B-boy Slav: Разбира се, че може. По-трудно е, но може, защото аз с това се занимавам, като трябва да кажа, че родителите ми помагат много и без тяхната подкрепа нямаше да продължа. По принцип имам магистратура по Международна икономика и това ми помага при организацията на събития и имам някои планове за в бъдеще, но да видим дали ще успея да ги осъществя… Знам само, че смятам да се занимавам с това, с което се занимавам, още дълго време.

.: Какво би искал да кажеш на хората, на феновете на breaking-a, които ще прочетат това интервю?

B-boy Slav: Ще споделя кое е нещото, което ми помага постоянно в моето развитие – да го наречем философия. Първо, ти си човек, а чак след това си танцьор. Много е важно да си оставаме хора, защото като вървим по улицата, никой не знае кой с какво се занимава.

Сподели.