Най-смъртоносните вируси в света

Pinterest LinkedIn +

Какво е вирус? Според Wikipedia това е микроскопичен патоген, който инфектира клетки в живи организми.

Съществуват и интернет вируси, които са разработени от хората, но за тях няма да пиша в този материал. Тяхната идея е дошла със сигурност от нормалните вируси, чийто първоизточник най-вероятно не е човекът.

Щом човекът не ги е създал, то откъде идват, защо са се появили и каква е тяхната цел?

Появата на ХИВ, Ебола и всякакъв вид рискови агенти изглежда естествено следствие от човешко посегателство над някога необезпокоявани среди. Сякаш имунната система на Земята е разпознала наличието на най-разрушителния си патоген – хората...

Тоест, ние не сме ги създали, но те са се появили заради нас и нашите действия.

Възникващите вируси продължават да мутират и оцеляват. Дори когато са изправени пред унищожаването на естествената им среда (често пак ние сме виновни). А когато се върнат, са по-силни от преди.

С разрушаването на "домовете" на тези вируси ние убиваме техните гостоприемници, карайки ги да си намират нови, в които да се прехвърлят – нас!

Хората се борят с вирусите още преди нашият вид да е еволюирал в съвременната си форма. За някои вирусни болести ваксините и антивирусните лекарства ни позволиха да се предотврати широко разпространение на инфекциите и помогнаха на болни хора да се възстановят. Дори успяхме да унищожим напълно едрата шарка – освобождавайки света от нови случаи.

Но ние сме далеч от победата в борбата с вирусите. През последните десетилетия няколко вируса са преминали от животни към хора и са предизвикали значителни огнища, отнемайки хиляди животи. Вирусният щам, който предизвика избухването на Ебола през 2014-2016 г. в Западна Африка, убива до 90% от хората, които заразява, което го прави най-смъртоносният член на семейство Ебола.

Вирусите съществуват от милиарди години, защото са умни и приспособими. Те се хранят и после пак се оттеглят в сенките. Там те се адаптират, развиват. Те няма да умрат, ами ще се завърнат по-страшни от всякога и ние трябва да сме готови...

А ето и кои са 11-те най-смъртоносни вируса на Земята:

1. Инфлуенца

Инфлуенца

По време на типичния грипен сезон до 500 000 души по света ще умрат от болестта, според СЗО (Световната здравна организация). Но понякога, когато се появи нов грипен щам, се появява пандемия с по-бързо разпространение на заболяването и често пъти по-висока смъртност.

Най-смъртоносната грипна пандемия, понякога наричана Испански грип, започва през 1918 г. и разболява до 40% от населението на света, като убива приблизително между 20 до 50 милиона души.

2. Бяс


Бяс                         снимка: unsplash.com

Въпреки че ваксините срещу бяс за домашни любимци, които бяха въведени през 20-те години на миналия век, помогнаха заболяването да стане изключително рядко в развития свят, това състояние остава сериозен проблем в Индия и части от Африка.

Бясът унищожава мозъка. И въпреки че имаме ваксина срещу него, то ако не се лекувате, има 100% вероятност да умрете.

И понеже не сме го изкоренили напълно, винаги е възможно да се появи нов щам и само си представете какво ще настане, след като почти във всеки до има куче...

3. Едра шарка (Вариола)


Едра шарка
                         снимка: The Jenner Trust

През 1980 г. Световната здравна асамблея обяви света за освободен от едрата шарка. Преди това хората са се борили с този бич в продължение на хиляди години и болестта е убивала около 1 от 3-ма от заразените. Оставяла оцелелите с дълбоки постоянни белези и често пъти – слепота.

Смъртността е била много по-висока при населението извън Европа, където хората са имали малък контакт с вируса, преди посетителите да го донесат от своите региони. Например историците смятат, че 90% от местното население на Америка е починало от едра шарка, донесена от европейски изследователи. Само през 20. век едрата шарка убива 300 милиона души.

4. Денга вирус


Денга вирус
                         снимка: pixabay.com

Денга вирусът се появява за първи път през 50-те години на миналия век във Филипините и Тайланд и оттогава се разпространява в тропическите и субтропичните райони на земното кълбо. До 40% от световното население сега живее в райони, където Денга е ендемична, а болестта при комарите, които я пренасят, вероятно ще се разпространи по-далеч, докато светът се затопля още повече.

От Денга боледуват от 50 до 100 милиона души годишно, според СЗО. Въпреки че смъртността е по-ниска от някои други вируси, при 2,5%, вирусът може да причини заболяване, подобно на Ебола, наречено хеморагична треска на Денга, и това състояние има смъртност от 20%, ако не се лекува.

Ваксината срещу Денга беше одобрена през 2019 г. от Американската агенция по храните и лекарствата за употреба при деца на 9-16 години, живеещи в райони, където Денга е често срещана и с потвърдена история на вирусна инфекция, според ЦКЗ (Център за контрол на заболяванията). В някои страни е налична одобрена ваксина за хора на 9 до 45 години, но отново получателите трябва да са с потвърден случай на Денга в миналото. Уловката е, че тези, които не са боледували от вируса преди, биха могли да бъдат изложени на риск от развитие на много тежка Денга, ако им се даде ваксина.

5. Марбург вирус


Марбург вирус
                         снимка: Wikipedia

Учените идентифицираха Марбург вируса през 1967 г., когато се появиха малки огнища сред лабораториите в Германия, при заразени маймуни, внесени от Уганда. Вирусът на Марбург е подобен на Ебола по това, че и двата могат да причинят хеморагична треска, което означава, че заразените хора развиват висока температура и кървене по цялото тяло, което може да доведе до шок, органна недостатъчност и смърт.

Степента на смъртност при първото огнище е била 25%, но е била над 80% при избухването през 1998-2000 г. в Демократична република Конго, както и през 2005 г. в Ангола, според СЗО.

6. Ебола вирус


Ебола
                         снимка: Wikipedia

Първите известни огнища на Ебола при хора са възникнали едновременно в Република Судан и Демократична република Конго през 1976 г. Ебола се разпространява чрез контакт с кръв или други телесни течности или чрез тъкан от заразени хора и животни. Знае се, че известните щамове варират драстично по своята смъртоносност.

Ебола Рестън например дори не разболява хората. Но за щам Bundibugyo смъртността е до 50%, а за суданския щам е до 71%, според Световната здравна организация.

Избухването в Западна Африка започна в началото на 2014 г. и е най-голямото и най-сложно огнище на болестта до момента, според СЗО.

Произходът на вируса Ебола Рестън все още не е открит. За съжаление, досега не е измислена ваксина или някакъв лек.

7. ХИВ вирус


ХИВ вирус
                         снимка: pixabay.com

В съвременния свят най-смъртоносният вирус от всички може да е ХИВ. Около 32 милиона души са починали от ХИВ, а болестта е била призната за първи път в началото на 80-те години.

Още миналата година се появиха новини за лекарство за СПИН, а пък мощните антивирусни лекарства направиха възможно хората да живеят години наред с ХИВ. Но болестта продължава да опустошава много страни с ниски и средни доходи, където се срещат 95% от новите ХИВ инфекции. Почти 1 на всеки 25 възрастни в африканския регион на СЗО е ХИВ-позитивен, което представлява повече от две трети от хората, живеещи с ХИВ по света.

8. Хантавирус


Хантавирус
                         снимка: Wikipedia

Белодробният синдром на Хантавирус (HPS) за първи път спечели широко внимание в САЩ през 1993 г., когато здрав млад мъж от Навахо и годеницата му, живеещи в района на Четирите ъгъла на САЩ (това е конкретен район, не става дума за четирите краища на страната), умират в рамките на дни от задух. Няколко месеца по-късно здравните власти изолираха Хантавирус от еленска мишка, живееща в дома на един от заразените хора. Повече от 600 души в САЩ сега са диагностицирани с Хантавирус пулмонален синдром, а 36% са починали от болестта, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Вирусът не се предава от един човек на друг, по-скоро хората се заразяват от излагане на изпражненията на заразени мишки.

Преди това различен Хантавирус причинява епидемия в началото на 50-те години на миналия век, по време на Корейската война, според документ от 2010 г. в списанието Clinical Microbiology Reviews. Над 3000 войници са се заразили, а около 12% от тях са загинали.

9. Ротавирус


Ротавирус
                         снимка: unsplash.com

Две ваксини са на разположение за защита на децата от Ротавирус, водеща причина за тежко диарично заболяване сред бебетата и малките деца. Вирусът може да се разпространи бързо чрез това, което изследователите наричат фекално-орален път (което означава, че малки частици фекалии в крайна сметка се консумират).

Въпреки че децата в развития свят рядко умират от Ротавирусна инфекция, болестта е убиец в развиващия се свят, където рехидратационните лечения не са широко достъпни.

СЗО изчислява, че в световен мащаб 453 000 деца, по-малки от 5-годишна възраст, са умрели от Ротавирусна инфекция през 2008 г. Но страните, които са въвели ваксината, съобщават за рязко намаляване на хоспитализациите и смъртта от Ротавирус.

10. MERS-CoV


MERS-COV
                         снимка: gov.uk

Вирусът, който причинява респираторен синдром в Близкия Изток, или MERS, предизвика огнище в Саудитска Арабия през 2012 г. и другo в Южна Корея през 2015 г. Вирусът MERS принадлежи към същото семейство вируси като SARS-CoV и SARS-CoV-2 (Коронавирус) и вероятно произхожда и от прилепи. Заболяването зарази камилите, преди да премине в хора, и задейства треска, кашлица и задух при заразените хора.

MERS често прогресира до тежка пневмония и има приблизителна смъртност между 30% и 40%, което я прави най-смъртоносната от известните Коронавируси, които са преминали от животни към хора. MERS няма одобрени лечения или ваксина.

11. SARS-CoV-2


Коронавирус
                         Снимка: unsplash.com

Както вече знаем, Коронавирусът ни е познат отпреди.

Вирусът, който причинява тежък остър респираторен синдром, или SARS-CoV, се появи за първи път през 2002 г. в провинция Гуандун в Южен Китай, според СЗО. Вирусът вероятно е възникнал първоначално от прилепи, след това е преминал към нощни бозайници, наречени цивети, преди най-накрая да зарази хората. След като предизвика избухване в Китай, SARS се разпространи в 26 страни по света, заразявайки над 8000 души и убивайки над 770 в течение на две години.

SARS-CoV-2 принадлежи към същото голямо семейство от вируси като SARS-CoV, известно като Kоронавируси, и бе идентифициран за първи път през декември 2019 г. в китайския град Ухан. Вирусът вероятно произхожда от прилепи, като SARS-CoV, и преминава през междинно животно, преди да зарази хората.

От появата си вирусът е заразил десетки хиляди хора в Китай и хиляди други по света. Продължаващата епидемия предизвика обширна карантина в Китай, САЩ и Европа, ограничения за пътуване до и от засегнатите страни и световни усилия за разработване на диагностика, лечение и ваксини.

Заболяването, причинено от SARS-CoV-2, наречено COVID-19, има приблизителна смъртност от около 2,3%. Хората, които са по-възрастни или имат хронични здравословни проблеми, изглежда са най-изложени на риск от тежко заболяване или усложнения. Честите симптоми включват висока температура, суха кашлица и задух, а заболяването може да премине понякога и в пневмония, в тежки случаи.

До момента са потвърдени 275 434 инфектирани с вируса в света, като починалите са 11399. Американският медицински университет Джон Хопкинс има подробна карта, на която можете да следите данните. А тук можете да се информирате за Коронавируса на български: koronavirus.bg.
Сподели.