Най-голямата картина в света беше продадена за 62 милиона долара

Pinterest LinkedIn +

Най-голямата картина в света, наречена "Пътешествието на човечеството" ("The Journey of Humanity"), беше продадена на търг в Дубай за 62 милиона долара, съобщава местното издание "Khaleej Times".

Тя е дело на британския художник Саша Джафри (Sacha Jafri), който е работил върху нея в продължение на седем месеца. Необичайното произведение на изкуството е разделено на 70 рамкирани части с обща площ  1595,76 кв. м., което се равнява приблизително на площта на четири баскетболни игрища. Първоначалната идея е била всяка от частите да бъде продадена поотделно на различни търгове, а очакваната печалба е била наполовина - около 30 милиона долара.

Картината

Авторът на картината възнамерява да дари печалбата за благотворителни проекти, които помагат на деца. "Надяваме се да спасим живота на 200 милиона деца и да им дадем шанс да променят света... Искаме всяко дете да има възможност да получи образование чрез интернет. Нашата цел е да направим интернет достъпен за тези в най-бедните страни", казва Джафри.

До момента на продажбата в продължение на един месец платното е било изложено в хотела в Дубай, в който е било създадено. То е било купено от живеещият там французин Андре Абдун (Andre Abdoune), ръководител на компания, занимаваща се с криптовалута.

Наскоро холивудската актриса Анджелина Джоли продаде картината "Минарето на джамията Кутубия", рисувана от бившия британски премиер Уинстън Чърчил, за 11,5 милиона долара (8,28 милиона британски лири). Чърчил е дарил платното си на 32-ия президент на САЩ Франклин Рузвелт.

Сподели.