Най-добрите спортове за деца според възрастта

Pinterest LinkedIn +

Днешното ежедневие на повечето деца е изпълнено с доста прекарано време пред компютъра, таблета или смартфона. За много деца спортът остава на заден план, за някои дори много назад. Това обаче не е правилно, защото физическата активност е важна за тяхното развитие. Движението трябва да е основна част не само от ежедневието на малките, но и на големите. Точно затова промяната трябва да дойде от родителите. Те трябва да насочат децата си към определен спорт. Различни инициативи се провеждат от много букмейкърски компании като Betfair, които спонсорират подрастващите в много държави. Нужно е само да следите за организираните събития. Още за спецификата и влиянието на подобни компании за спорт у нас може да прочетете в сайта на Nostrabet.com. Целта не е да превърнете детето си задължително в професионален спортист, а да го научите на характерната спортна дисциплина, която ще му бъде от полза цял живот.

 

Деца от 2 до 5 години

 

В тази ранна детска възраст може да се забележат интересите на детето и дали то проявява по-силна привързаност към някой спорт. Възраст в тези граници не може да се счита за такава, в която детето да започне професионални тренировки. Най-малкото обаче може да му се даде една добра основа. В тези години се препоръчват най-вече свободните игри с останали връстници. По-добре в парка на площадката, отколкото с телефон в ръка. Децата от 2 до 5 годишна възраст се нуждаят от движение, затова ги насърчавайте да тичат, да си подават топка, да карат колело и да раздвижват тялото си. Много добър вариант е плуването, понеже децата са склонни да се научат да плуват бързо в тези години. Плуването пък ще развие изключително добре тяхната мускулатура и стави.

 

Деца от 6 до 9 години

 

В тази възраст децата вече започват да оформят своите начални желания. Те могат да бъдат наясно с това, което желаят да правят. Спортът е много важна част от тези желания, понеже ще ги държи бодри и във форма. В тези години подходящи спортове са бягане, гимнастика, тенис, бойни изкуства, като за последното е важно да се пазят. Плуването също е много подходящо и в тази детска възраст. Друг популярен спорт е футболът. Често децата се записват да тренират в някоя школа в тези си години. Вече има и доста професионални клубове, които привлякоха спонсори и развиват детския футбол.

 

Като пример може да представим отборите на Славия и Лудогорец, които благодарение на Bet365 направиха доста за своите школи и осигуряването на тренировъчни игрища. В тази възраст може да си проличат базовите качества на едно дете, което има желание да се превърне в професионален футболист. Дори и да не погледне в тази посока, футболът е много добър спорт, понеже предлага активност почти всеки ден. Също така в него е включена и сериозна дисциплина, която да превърне детето в един отговорен човек. Футболът е игра и за големите, като има и много аматьорски лиги в почти всички по-големи градове на страната. Намират се и спонсори за подобни тимове, като експертите от сайта Nostrabet, които осигуряват екипи и възможност за участие в организираните шампионати.

 

Деца от 10 до 12 години

 

Тук развитието на децата става доста сериозно и те вече могат да преценят сами какво желаят да правят. Добре е обаче да ги подтикнете да се занимават със спорт. В тази възраст са готови да покажат умения и да развиват стратегии в спортове, като футбол, баскетбол и волейбол. Точно за последния спорт бе направено доста в последните години у нас. Примерно компании като Efbet допринесоха за развитието на много зали, в които децата могат да тренират. Точно това е нужно за правилното им развитие, както и добрите треньори. В тези години не е задължително едно дете да се развие професионално, а просто да поддържа физическа активност, вместо само да седи пред компютъра.

 

Спортът в тийнейджърските години

 

След като навършат 12, повечето деца вече са наясно дали искат да се занимават професионално с даден спорт или просто да го практикуват за удоволствие. В тези години децата претърпяват доста сериозни промени и растат. Ако са започнали с практикуването на даден спорт по-рано, те може да го продължат. Не е късно обаче и стартирането на тренировки в тези години. Сред предпочитаните спортове са бокса, борбата, други бойни спортове. Не е задължително да са само те, но е добре родителите да преценят дали детето има нужното, за да стане борец например. Все пак това е контактен спорт, който изисква голяма доза смелост и физика. Другият важен аспект е да има осигурени места за тренировки. Точно за борбата, Winbet подкрепя някои от най-добрите клубове по борба в България. Проучете нещата и вижте къде са най-добрите условия за развитие.

 

Животът на децата не трябва да е изпълнен само с компютърни игри и други слабо активни инициативи. Не е лошо да се забавляват с тях, но нека в същото време не изключват спорта. Той е много добър учител на дисциплина и отдаденост, която би била полезна за всеки. Следете за спортните инициативи във вашия град, проучете какви са възможностите и отделете време да обясните на детето си защо е важно да се тренира. Така ще направите едно много добро дело за него, а и за вас самите.

Сподели.