Най-добрите преносими компютри за 2008 г.

Pinterest LinkedIn +

Ако трябва да характеризираме изминалата 2008 г., то безкористно трябва да потвърдим мнението на световните критици, че тя беше годината на мини лаптопите.

Вече не съществува голям производител на ноутбуци в световен мащаб, който да не притежава в каталога си поне един модел на малките като размер, но адски популярни компютри.

Също така, 2008 г. беляза и залеза на настолните PC-та и огромния пробив на мобилни компютри към домовете на хората. Въпреки далеч по-високите цени, на които се продават спрямо настолните PC-та, ноутбуците бяха предпочитания компютър през 2008 г., заради удобствата, които предлагат.

В този материал ще ви представим най-добрите преносими компютри, според нас, за изминалата 2008 г.

Мини ноутбук: Acer one

Цена: от 469 лв.

Този малък ноутбук от Acer е прекрасно решение за студенти, или потребители, които търсят допълнение към своята десктоп машина или по-голям ноутбук. Acer one предлага малък 8.9 инчов дисплей и достатъчно ергономична клавиатура за продължително писане.

Предложението на Acer ще бъде напълно достатъчно за основни компютърни нужди, като сърфиране в интернет, слушане на музика и гледане на филми. В комплекта е включен 1.6 GHz Intel Atom процесор, 1 GB RAM и 120 гигабайтов твърд диск. Не можем да пропуснем и 0.3 мегапикселовата камера, трите USB порта и живот на батерията до пет часа. 

Ултрапортативен: Sony VAIO Z серия

Цена: от 4000 лв

VAIO Z е страхотен пробив при малките като размер ноутбуци за Sony по две причини. Този модел, разполагащ с карбоново покритие, е първият 13.1 инчов лаптоп с размер на екрана 16х9. Той е идеален за работа при два отворени прозореца един до друг, или за гледане на Blu-Ray филми на абсолютно пълен екран (при 16х10 екрани остават черни линии).

Това е и първият ноутбук, който позволява на своя собственик да превключва между видеокартата на Nvidia (когато имаш нужда от по-висока производителност) и интегрираното Intel-ско видео (когато желаеш по-дълъг живот на батерията). По този начин тук разглежданият модел на Sony може да издържи без необходимост от зареждане на батерията над 5 часа.

Дисплеят на ноубтука, Xbrite-Dualview предлага 100 процентова сатурация на световете, превръщайки VAIO Z в перфектно решение за презентации, или гледане на филми и снимки, докато пътувате.


За всякакъв тип работа:Toshiba Satellite A300-1GN

Цена: от 2000 лв.

Toshiba Satellite A300-1GN на Toshiba е един от най-добре изглеждащите ноутбуци на пазара с големина на дисплея 15.4 инча. Този абсолютно мейнстрийм модел съдържа в себе мощен 2 GHz Core 2 Duo процесор и 3GB RAM.

С подобни параметри, въпросният ще може да възпроизвежда без никакъв проблем мултимедийни приложения от всякакво естество. В дизайна на машината са заложени удобни бързи мултимедийни бутони плюс технологията на Toshiba за зареждане на USB устройства, дори когато ноутбукът е спрян.

Видеокартата, в лицето на Ati Mobility Radeon HD 3470, ще предостави на своя собственик възможността да безпроблемна игра всяко ново заглавие на висока резолюция и максимални настройки на графиката. Лесно разпознаваем, Satellite A300-1GN е прекрасно оборудван лаптоп за всякакъв вид ползване, предлагащ не на последно място и изключително стилен дизайн.

Бизнес: HP EliteBook 6930p

Цена: от 2300 лв.

14.1 инчовото предложение на HP предлага елегантен дизайн, но това не пречи на високата издръжливост на машината. 6930p предлага най-високата производителност в своя клас ноутбуци.

Няма как да не харесаш и изящната метална основа на машината в съчетание със стилната алуминиева повърхност. Защита на твърдия диск, четец на пръстови отпечатъци и TPM сигурност са само част от характерните черти на модела, жизненоважни за всеки един бизнесмен.

Лаптопът идва с модерен Core 2 Duo процесор на 2.4 MHz и видео от Ati – 3450. Рам паметта на машината може да се допълва до 8GB. Заложеният в 6930p софтуер QuickLook 2 позволява на своя собственик достъп до e-mail, календар, списък със задачи и контакти преди зареждането на операционната система.

Не на последно място по важност, гаранционният сервиз на 6930p е с продължителност три години.

Заместник на десктоп компютър: Sony VAIO FW серия

Цена: от 3000 лв.

Голям екран в тяло на мейнстрийм ноутбук, това е една от основните отличителни черти на VAIO FW серията. Точно както VAIO Z сериите, тук разглежданият лаптоп е един от първите, който предлага екран с размер на екрана 16х9.

Прекрасният 16.4 инчов екран поддържа full hd резолюция от 1980x1080 – прекрасно решение за гледане на Blu-Ray филми, докато пътуваш. FW включва в комплекта си Core 2 Duo процесор на 2.4 MHz, 4GB рам памет и 500GB твърд диск. С Ati Mobility Radeon HD 3650 начинът, по който ще изглежда всяко едно 3D приложение, ще бъде сбъдната мечта за всеки.

Въпреки че животът на батерията не трае повече от два часа и половина, VAIO FW е прекрасен избор за хората, търсещи заместник на своята тромава десктоп машина.  

Екстремна издръжливост: Panasonic Toughbook 30

Цена: от 4500 лв.

Toughbook 30 на Panasonic е идеален избор за хора, които работят и или често пребивават на места със занижена хигиена и по-твърди условия. Батерията, захранваща предложението на Panasonic, издържа до 7 часа, което е повече от респектиращо число в днешно време.

Куфаровидният дизайн на ноутбука едва ли ще спечели награда за визия и стил, но пък и идеята на  Toughbook 30 не е да спечели такава.

Най-големият плюс на Toughbook 30 е фактът, че той може да понася сериозни физически удари, благодарение на своята здрава основа, възможността за лесна подмяна на твърдия диск и защитите му от прахоляк и вода. Към системата върви мобилен Gobi броадбенд, както и GPS приемник.

Текст: Ивайло Коралски
 

Сподели.