Наградите "Брит 2023": Хари Стайлс е големият победител, Сам Смит шашна с тоалет

Pinterest LinkedIn +

Звезди и автори на музикални хитове се събраха в Лондон в събота, където се проведе церемонията за връчване на ежегодните награди за поп музика "Брит". В звезда на вечерта се превърна певецът Хари Стайлс, който грабна четири наград: "Албум на годината" ("Harry's House"), "Изпълнител на годината", "Песен на годината" ("As It Was") и "Най-добър поп/ритъм енд блус изпълнител".

Наградите "Брит" бяха връчени в лондонската зала "О2 Арена", близо седмица след връчването на наградите "Грами", на които "Harry's House" също беше отличен като албум на годината.

Това бяха първите награди "Брит", в които категориите за артист на годината и за международен артист на годината бяха номинирани само мъже: Хари Стайлс, Джордж Езра, рапърите Стормзи и Сентръл Сий, диджеят и продуцент Фред. Това се случи, след като миналата година беше решено в тези категории да не се номинират отделно мъже и жени, а всички да се съревновават на общо основание. Така съответните награди за 2022 г. получиха Адел и Били Айлиш. 

В тази връза на официалния сайт на наградите "Брит" е публикувано изявление на организаторите. В него се посочва, че полово неутралните категории са въведени, за да може творците да се оценяват "единствено въз основа на качествата и популярността на работата им, а не заради това кои са или как предпочитат да се идентифицират". Организаторите твърдят, че "споделят разочарованието" от факта, че сред номинираните няма жени. "Ключов фактор е, че за жалост има относително малко успешни продукции от жени през 2022 г. в сравнение с тези, създадени от мъже".

Оказва се, че тази година сред всички 71 кандидати, които отговарят на условията и са попаднали в дългия списък на номинираните за наградата, едва 12 на сто били жени. Миналата година жени спечелиха в 10 от 15-те наградни категории. 

Затова пък шоуто беше повече от шармантно. Разбира се, погледите привлече преди всичко артистът, който от няколко години се определя като "небинарен" в полово отношение. Силиконовият му костюм със сигурност е нещо, което не виждаме всеки ден:
Сам Смит

Сред отличниците тази година попадна и британската инди поп група "Ует лег", която спечели награда в две категории  -  за британска група и за най-добър нов изпълнител. Беки Хил беше отличена като най-добър денс изпълнител, а групата "1975" стана най-добрата рок банда на годината. Британският рапър Айч получи наградата а за най-добър рап/хип-хоп изпълнител.

Бионсе си тръгна с две награди статуетки - тя беше наградена като най-добър международен изпълнител, както и в категорията за най-добро международно изпълнение (за "Break My Soul"). Най-добра международна група стана ирландската банда "Fontaines D.C.". Момичешката банда "Фло" бе избрана за най-добър нов изпълнител, а Давид Гета - за продуцент на годината.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.