На разходка в село Паранести, или приказна Гърция на една ръка разстояние

Pinterest LinkedIn +

Казвам се Жанета Митрева и обичам да посещавам места, за които малцина знаят. Всеки може да отиде до Парижката арка, но не всеки е чувал за село Паранести, разположено североизточно от град Драма (Гърция) и северозападно от град Ксанти в подножието на Южните Родопи.

Преди 2 години с група приятели посетихме Паранести с цел участие в ултрамаратон по планинско бягане. Възможност да се насладя на цели 50 километра от Южните Родопи и от така наречената Девствена Гора, или Virgin Forest. 

Районът е приказен особено през есента, когато рано сутрин имаш възможност да видиш части от планината през влажната пелена на мъглата.

Малко преди обяд слънцето започва да стопля земята и да те гали нежно с лъчите си. Тази част на Родопите наистина е непокътната, девствена, там няма сеч, няма и лов на диви животни. Мястото е като в детска приказка. Един съвет: ако някой ден се озовете на това вълшебно място, не пропускайте да посрещнете залеза от брега на река Места.

Селото е малко, населението е предимно гръцко, но можете да чуете и българска реч. Обитателите са много гостоприемни и усмихнати. Има един-единствен хотел, в който може да се отседне, но ако сте авантюристи, можете да си устроите палатков лагер и да се насладите 100 процента на аромата на природата.
                                               

В близост са градовете Драма, Ксанти и Кавала. В Кавала интересна забележителност е крепостта, намираща се на 15-20 минути над пристанището. 

Съветвам ви да опитате някой ден и да отидете на място, за което не сте чували никога досега, гарантирам ви, че ще откриете магията на непознатото и ще напишете своята история от впечатления и емоции.

Сподели.