На 22 април отбелязваме Международния ден на Земята

Pinterest LinkedIn +

На 22 април всяка година се отбелязва Международният ден на Земята, известен още и като Ден на Земята.Това е нерелигиозен празник, който се чества от близо половин милиард души в различни страни по света.

На датата над 12 000 партньори от 174 държави в мрежата координират действията си в обща стратегия, насочена към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Основната цел на Международната мрежа за Деня на Земята е за ефективна екологична политика.

За първи път, Денят на Земята се чества на същата дата през 1970 година, тогава в САЩ и Канада. Едва през 1990 г. той е обявен за международен празник, като три години по-късно и България се включва в инициативата за обединяване хората на планетата в защита на планетата и околната среда.

Любопитно е обаче, че въпреки това страната ни е сред първите, присъединили се към нея след Международното отбелязване на Деня на Земята от 1990 г. Тогава сме представени от Благовест Сендов, който организира Национален комитет по случая и благодарение на широката гласност, целият ден се чества с различни екологични прояви.

На 22 април 1992 г. тогавашният президент Желю Желев подписва декларацията за пълномощие за живот на Земята и през юни тя е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и водите, проведена в Рио Де Жанейро. Оттогава отбелязваме празника всяка година до днес.

Сподели.