МУЗИКАУТОР: двойно повече концерти с уредени права през 2010

Pinterest LinkedIn +

Два пъти се е увеличил броят на концертите с уредени авторски права през 2010 г. спрямо 2009 г., показват данните на МУЗИКАУТОР - сдружението за колективно управление на правата на композитори, текстописци и аранжори. Събитията включват както изяви на световноизвестни групи и изпълнители, така и на българските им колеги.

От сдружението обявиха, че имат подписани договори с фирмите-организатори на над 50 събития за последната година. През изминалите 12 месеца в България са се провели над 130 големи прояви на близо 100 различни групи и изпълнители, като повече от половината са законни.  

Сред тези с подписан договор с МУЗИКАУТОР се нареждат концертите на AC/DC, Metallica, Ала Пугачова, Енрике Иглесиас, Ричард Клайдерман, Massive Attack, Натали Коул, Любе, Брейзън Абот, Джон Лорд, Пако де Лусия, Томатито, Криштина Бранко, Машина Времини, хор Александров, Крис Норман, Ал Ди Меола и други.

От МУЗИКАУТОР уточняват, че обект на статистика са големите концерти, проведени на стадионите и в големите концертни зали в България. Общият им брой през 2010 г. е същият като през 2009 г. – около 130 концерта, но уредените през 2009 г. са били едва 23.

Сред коректните организатори на концерти на български изпълнители са тези на Петя Буюклиева, Мими Иванова и Развигор Попов, ФСБ и Акага, като с уредени права са и всички концерти на български артисти, състояли се в Sofia Live Club.


Сподели.