Музикаутор: bTV Media Group дължи над 2,5 млн. лева за авторски права за музика

Pinterest LinkedIn +

bTV дължи над 2,5 милиона лева за авторски права, Булсатком и другите кабелни и сателитни оператори отказват да плащат, твърди сдружението за колективно управление на авторски права Музикаутор, което представлява над 2000 български творци и автори от близо 100 страни в света по силата на двустранни договори с 60 чуждестранни авторски дружества.

На 15 януари 2013 г. Музикаутор разпространи своето официално становище по повод задълженията на bTV към дружеството и отказа на кабелните и сателитни оператори да плащат за авторските права на съдържанието, което препредават. Публикуваме пълния му текст във вида, в който е предоставено от Музикаутор.

"bTV Media Group и Булсатком продължават да спорят за авторско съдържание, което и двете страни нямат право да ползват. Това е един от най-емблематичните примери за нарушение на Закона за авторското право и сродните му права", съобщават от Музикаутор - сдружението за колективно управление на авторски права. Според експертите по авторско право казусът между bTV Медия Груп и Булсатком е "избирателно" позоваване закона.

"Свидетели сме на един голям парадокс. Спорът между bTV и Булсатком е за заплащане на защитено съдържание като филми и музика, което и двете страни всъщност ползват както намерят за добре - едната като не плаща договорените и дължими суми за отстъпени права, а другата страна е изобщо без договор за отстъпени права. Според нас е редно преди да се разберат помежду си, те да са уредили отношенията си с тези, които притежават изключителните права за това съдържание. Иначе сме свидетели на странната ситуация поводът за спора да е нещо, което те нямат право да излъчват и препредават.

Над 2,5 милиона лева дължи bTV Media Group на Музикаутор за авторски права за музика в излъчваните от телевизията филми и продукции. Медията не е плащала над 2 години въпреки действащия договор, в който ясно е записано, че съгласно закона bTV трябва да превежда на сдружението за колективно управление на авторските права съответните отчисления. Парадоксално е, че bTV беше медията, която направи кампания в защита на авторските права, а тя е единствената ефирна телевизия, която не заплаща коректно предвидените от закона и регламентирани с договор отчисления към Музикаутор.

От друга страна според данни на Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори – АБРО, в която членува и bTV, кабелните оператори като Булсатком отделят за телевизиите под 20% процента от месечните такси на зрителите, за разлика от Европа и САЩ, където доставчиците плащат до 50%. Но за притежателите на авторските права засега те не отделят нищо!

И така докато bTV е изключение от правилото при ефирните телевизии, кабелните, сателитните и IP оператори, които препредават (и препродават) телевизионно съдържание изобщо не плащат за авторски права. Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО) е длъжна, съобразно ЗАПСП, да договори  заплащането за препредаваните от нейните членове програми, но това не се случва до този момент.

Повече от една година се водят безрезултатни преговори, като през цялото време членовете на асоциацията практически нарушават закона, защото нямат договори за отстъпени права. За да защити законните права на своите членове, Музикаутор търси всякакви възможни начини за разрешаване на въпроса, като включително е поискал и експертно становище от Съвета за електронни медии, а в хода на тази година ще бъде потърсена допълнителна помощ и от изпълнителната и законодателна власт с искане за още по-рестриктивна нормативна уредба.

"Ние трябва да защитим правата на членовете си както в лицето на българските автори на музика, текст и аранжимент, така и на всички чуждестранни носители на авторски права, представлявани от Музикаутор на територията на България и затова използваме и ще използваме всички законови средства, включително търсене на правата и дължимите суми по съдебен ред", категоричен е Ясен Козев, Председател на Управителния съвет на Музикаутор.

bTV: Булсатком ни дължи повече пари, отколкото ние на Музикаутор

Булсатком: Така НЕ е честно, bTV!

Сподели.