Музикална седмица

Pinterest LinkedIn +

"Понеделник сутрин - пачанга, вторник сутрин – пачанга, сряда сутрин – пачанга, четвъртък, петък, събота, неделя", пееше Графа неотдавна в един свой игрив хит. Явно по това време от своята кариера Влади Ампов е обичал да купонясва като за последно. Не всеки ден обаче може да бъде парти. И музикантите знаят това. Всеки ден от седмицата си има своите особености.

Всеки ден е свързан с някаква емоция, преживяване, спомен за определен човек или просто някакво очакване. А тези неща нерядко са увековечавани в песни, които много често се превръщат в любими. А как започва всичко...

Понеделник

Всички мразят понеделник, защото е начало на работната седмица, а, както знаем, работата е гадно нещо. В този ред на мисли е повече от нормално и музикантите да се чувстват нещастни на този ден, а лошите им чувства да намират външен израз. The Boomtown Rats си го казват директно – I Don’t Like Mondays, а тъгата е изрисувана в текста на Blue Monday на New Order.

Понеделнишкото събуждане прекъсва романтичните сънища и на The Bangles в Manic Monday. Разбира се, понякога някои веселяци като NOFX (с голяма доза сарказъм) пеят за първия ден от седмицата като за нещо позитивно – Thank God It’s Monday.

Вторник

Вторник идва след понеделник (точно така, Шерлок) и това в повечето случаи означава, че настроението остава минорно. Може би не чак толкова, колкото в предходния ден, но петък все още изглежда далеч в бъдещето.

С втория ден от седмицата обаче асоциираме една от най-великите песни на The Rolling Stones – Ruby Tuesday, както и разбитито сърце на Стиви Уондър (Stevie Wonder) в Tuesday Heartbreak. На ирландците The Pogues пък Tuesday Morning им се струва най-тъжната част от времето.

Сряда

Оптимизмът вече лъха в сряда, зареждането започва. Приемаме, че ако е имало нещо лошо, то вече е останало в понеделник и вторник. Все пак сряда е "малкият петък", в който започваме да предвкусваме задаващите се почивни дни. 

Дори бардовете на любовните мелодии Simon & Garfunkel осъзнават това с Wednesday Morning 3 AM. А забързаното ежедневие в средата на седмицата може да бъде илюстрирано най-добре с разказа на Tori Amos  -  Wednesday.

Четвъртък

Според митологията на английски думата Thursday (четвъртък) идва от Thor’s day – Денят на Тор, който е скандинавският бог на гръмотевиците. Ако съдим по това, значи четвъртък предхожда задаващата се буря от уикенда.

Какво по-добро начало за това с парче на певец, който би могъл да бъде бог – Дейвди Бауи (David Bowie) и Thursday’s Child. Ако обаче това не ви се струва удачно, може да се отдадете на четвъртъчния мързел с лежерния джаз на Хари Нилсън (Harry Nilsson) -  Thursday (Here’s Why I Didn’t Go To Work Today).

Петък

Йес, ит’с фрайдей, фрааайдеейй! Ребека Блек (Rebecca Black) е оплювана, но е дяволски права. Петък си е петък и няма друг такъв ден, който хората да обичат толкова много, сякаш защото някакво бреме пада от раменете им.

Музикантите също обожават този ден от седмицата – Ice Cube, The Easybeats, Кейти Пери (Katy Perry), R. Kelly… Списъкът с песни е дълъг и нещо като антипод на този с песни за понеделник.  А освен това петък е ден за любов с The Cure…

Събота

Ако петък не ви е достатъчно добър повод за купонясване заради умората от седмицата, то за събота нямате никакво извинение. "Come on, it’s a Saturday night!" е много често срещана фраза в текстовете, когато се отнася до този ден. На прима виста всеки трябва да се сеща за саундтрака към филма "Треска в събота вечер" (Saturday Night Fever) и доволно да разкършва снага.

А изобилието от жанрове може да продължи със самия сър Елтън Джон (Elton John), с рок бандата Lynyrd Skynyrd или с онзи неостаряващ рап химн на Lordz Of Brooklyn. В предпоследния ден от седмицата никой не трябва да мисли за проблемите от предишните дни, нито за тези, които ще очакват от следващия понеделник нататък.

Неделя

Краят на уикенда е времето на огромния мързел. Неделя е денят, в който се нуждаем от спокойствие, а Queen, No Doubt, The Small Faces, Johnny Cash, The Velvet Underground и много други се опитват да ни го втълпят.

Пък онзи хит на The Commodores – Easy (по-известен у нас във версията на Faith No More) затапва всичко, което неделя е и трябва да бъде. Разбира се, във всяко правило има и изключения – винаги има място и за сериозни теми, a U2 ни го напомнят със Sunday, Bloody Sunday точно преди кръговратът да започне отново с понеделник...

Сподели.