Moto X – Android шампионът на Motorola

Pinterest LinkedIn +

От момента, в който Google купи Motorola, светът на Android чака със затаен дъх резултата от това изглеждащо толкова логично и толкова потенциално плодотворно сътрудничество. След месеци на спекулации и какви ли не фантастични теории от Motorola най-после повдигнаха крайчето на завесата и показаха точно какво можем да очакваме – новия Moto X е безспорно интересен Android смартфон от последна генерация и, макар и лишен от усещането на cutting edge, без съмнение ще бъде посрещнат с овации от всички фенове на култовата Google OS.

Очаквано, Moto X ще работи с чиста (немодифицирана) версия на Android. И макар тя (малко разочароващо) да е 4.2.2 (Jelly Bean), а не, както се надяваха почитателите на Google, 5.0 (Key Lime Pie), все пак за тях остава утехата, че в момента, в който излезе, ще могат веднага да преминат към нея – точно както всички потребители на Nexus и други устройства с чист Android.

Макар че явно няма да може да се мери с шампиони като Samsung Galaxy S4 или HTC One, Moto X ще бъде доста впечатляващ в хардуерно отношение – 2GB оперативна памет в комбинация с процесор Qualcomm Snapdragon S4 Pro на 1,7 GHz и четириядрено графично ядро Adreno 320. Дисплеят на модела ще е 4,7-инчов със 720р резолюция, което е ОК, без да е в "УАУ" диапазона на най-високия клас смартфони.

От функционална гледна точка обаче Moto X има с какво да се похвали и, честно казано, доста от интегрираните в него новаторски технологии заслужават искрени овации. Опциите за гласово разпознаване например са уникални – телефонът ще може да разпознава командите ви с изключителна точност дори в шумна стая или от разстояние над 30 метра – благодарение на подобрените алгоритми за улавяне на реч, но и на комбинацията от три вградени микрофона.

Moto X също така е истински триумф на идеята за така нареченото "контекстуално управление". Снимането с него, например, е реализирано по удивително интуитивен начин – телефонът един вид сам "разбира" кога искате да направите снимка с него и активира автоматично камера апликацията на Android. От Motorola дори са премахнали специалния бутон за снимане - вместо с него можете да щракнете кадър с просто почукване навсякъде по екрана.

Друга интересна контекстуална опция е свързана с т. нар. Lock (заключващ) екран. Върху него Moto X изобразява по всяко време новопостъпилите съобщения, часа и датата. От Motorola са изчислили, че средностатистическият потребител активира екрана на смартфона си средно по 60 пъти на ден само за да погледне дали има входящи нови съобщения или колко е часът.

За да ни спестят това в Moto X, те са включили опция за постоянна визуализация на тази информация, която се опреснява на всеки 10 секунди. А тъй като моделът използва дисплей с OLED матрица, това на практика не намалява по никакъв начин общия живот на 2200 mAh му батерия.

На финала – Moto X явно има претенцията да се превърне в любим Android телефон на всички индивидуалисти. Компанията смята да предложи изненадващ спектър от вариации за оцветяване на корпуса, плюс специална онлайн услуга за допълнителна персонализация, наречена Moto Maker. Отделно моделът ще се предлага и в две базови версии в зависимост от обема на вградената памет – 16 или 32 GB.

Цената, на която Moto X тръгва в САЩ, също е доста атрактивна – 199 долара при сключване на двугодишен договор.


Сподели.