Мост до Тарабития (Bridge to Tarabithia)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, 2007, 95'
Режисьор: Габор Ксупо
Сценарий: Джеф Стокуел, Дейвид Патерсън (по романа на Катрин Патерсън)
Участват: Джош Хътчерсън, Софи Дешанел, Ана-София Роб, Робърт Патрик, Кейт Бътлър, Девън Ууд и други
Фентъзи, приключенски, със субтитри, английски

"Мост до Тарабития" е дебютният пълнометражен филм на унгарския режисьор Габор Ксупо. Неговата кариера на продуцент и автор на сценарии започва в началото на 80-те, а първият му истински триумф идва със спечелването на награда "Еми" за работата му върху анимационния сериал "Семейство Симпсън".

За 55-ия си рожден ден той решава, че е време да заснеме и първия си собствен филм, като за целта екранизира детския роман на писателката Катрин Патерсън. В проекта се включва и нейният син Дейвид, който става продуцент на филма. Главните роли в лентата, дистрибутирана от киногиганта Walt Disney, се изпълняват от актьорите Джош Хътчерсън ("Караваната"), Софи Дешанел ("Почти известни"), Ана-София Роб ("Чарли и шоколадовата фабрика") и Робърт Патрик ("Терминатор 2"). Специалните ефекти са поверени в ръцете на екипа от Weta Digital, в чиято дълга филмография присъства и касовият хит "Кинг-Конг" (2005) на Питър Джаксън.

Джеси (Джош Хътчерсън) e на 10 години и единственото му желание е да намери някой, с който да бъде приятел. В училище е смятан за загубеняк, а вкъщи го чакат четирите му сестри, с които не се разбира. Неочакваното се случва, когато той се запознава с новата си съседка Лесли (Ана-София Роб), която споделя увлечението му към изкуството. Двамата бързо намират общи неща помежду си, защото той обича да рисува, а тя пише собствени приказни истории.

Чувствайки се неразбрани от близките си, двете деца "откриват" приказното кралство Тарабития, което ги отвежда в една друга реалност. Там Джеси и Лесли са крал и кралица, заобиколени от вълшебни създания, елфи, чудовища и други приказни герои. Царството на фантазиите Тарабития се развива с всяка изминала минута, а двете деца правят немислимото единствено с въображението си. 

Официален сайт: http://disney.go.com/disneyvideos/liveaction/bridgetoterabithia


Сподели.