Морис Сендак илюстрира Google с анимиран Doodle

Pinterest LinkedIn +

Ако не бе починал преди малко повече от година, на 10 юни 2013 г. американският автор на детски книги и илюстратор Морис Сендак щеше да навърши 85 години. За да отбележи рождения му ден и да накара милиони хора по цял свят да се заинтересуват от личността на Сендак, на тази дата Google замени стандартното си лого с фантастичен анимиран Doodle, базиран на творчеството му.

Морис Бернар Сендак е роден на 10 юни 1928 г. в Бруклин в дома на полски евреи, емигрирали в САЩ. Детството му е белязано от трагедията на Холокоста, отнела живота на много негови роднини.

Страдайки от различни здравословни проблеми, малкият Сендак е принуден да прекарва дни наред в леглото и използва времето най-вече за четене на книги. Решава да стане илюстратор на 12-годишна възраст, след като гледа филма Fantasia на Disney. По-големият му брат Джек също става автор на книги. Две от тях са с оригинални илюстрации на Морис Сендак.

Името на Морис Сендак се свързва най-вече с книгата му Where the Wild Things Are, издадена за първи път на 1963 г. Така посветеният на него Doodle чества не само 85-годишнината от рождението му, но и половин век от появата на Where the Wild Things Are.

Сред останалите по-известни произведения на Сендак са In the Night Kitchen и Outside Over There, както и илюстрованата книга Little Bear. Няколко години преди смъртта си Морис Сендак разкрива, че е атеист, а през 2008 г. обявява публично, че е гей. Умира на 8 май 2012 г. след мозъчен удар.

СТАНИ ПРИЯТЕЛ НА AVTORA.COM ВЪВ FACEBOOK>>

Сподели.