"Момиче за милион долара" - най-добър филм за 2004

Pinterest LinkedIn +

На 8 януари американската асоциация на кинокритиците “National Society of Film Critics” обяви филмовите си награди за 2004 г, съобщи AP. За "Най-добър филм" бе определен Million Dollar Baby.


С награди са удостоени режисьорът на филма Клинт Истууд (Clint Eastwood), който играе и една от ролите и изпълнителката на главната роля Хилари Суонк (Hilary Swank), която си подели наградата за “Най-добра актриса” с Имелда Cтаунтън (Imelda Staunton), за изпълнението й във “Vera Drake”.

Комедията на Alexander Payne “Sideways” и филмът на режисьора Richard Linklater “Before Sunset” заемат второ и трето място в категорията "Най-добър филм". “Sideways” спечели и награди в категориите за най-добра мъжка и най-добра женска поддържаща роля на Thomas Haden Church и Virginia Madsen, както и наградата за най-добър сценарий.

Jamie Foxx получи наградата за “Най-добър актьор”, за изпълненията на ролите на Рей Чарлз, във филма “Ray” и на таксиметров шофьор, в "Collateral.

За “Най-добър режисьор” бе определен китаецът Джан Имоу (Zhang Yimou), за работата си над филма “House of the Flying Daggers”. Александър Пейн заема
второ място в тази категория, а Клинт Истууд - трето.

Сенегалският “Moolaade”, на режисьора Ousmane Sembene, бе определен за най-добър чуждоезичен филм на 2004.

В Националното общество на кинокритиците влизат 56 най-влиятелни щатски кинокритици, които работят за вестници и списания. Резултатите от техните гласувания, обаче, често не съвпадат с мнението на членовете на Американската академия за филмово изкуство, връчващи "Оскар".


"Million Dollar Baby"

Сподели.