Молекулите стават харддискове

Pinterest LinkedIn +

Може ли скучните атоми и молекули от часовете по химия да съхраняват десетки хиляди филми и mp3 файлове в pocket size устройство? Според научния екип на IBM отговорът е "да".

Учените твърдят, че са постигнали значителен напредък в това така да групират отделните атоми, че да ги превърнат в носители на данни - подобно на милиарди свръхмалки харддискове.

За момента експериментите се провеждат с железни атоми върху медна повърхност, като целта е да се намери начин за пълен контрол над техните магнитни свойства и подредба.

В микроминиатюризацията се възлагат надежди и на вещество, наречено нафталоцианин (naphthalocyanine). Молекулите на химикала могат да сменят разположението на водородните си атоми без да променят структурата си. Така те могат да съхраняват информация и да участват в производството на свръхмалки процесори.

Ако тези проекти влязат в практическа употреба, може да се стигне дотам, че устройства с големината на iPod да са в състояние да съхраняват десетки хиляди филми.

За момента експериментите са в начална фаза, а молекулярната памет работи в температури близки до абсолютната нула (273.15 °C) и изисква свръхмощен микроскоп.

Сподели.