Могат ли умните джаджи да служат и като допълнителна домашна сигурност

Pinterest LinkedIn +

Умните домове и умните устройства, които ги съставляват, се превръщат в нещо все по-срещано през 2020-та година. Тази технология има десетки предимства и съчетани, те водят до истинска революция във вашия дом и го прави по-практичен, енергоефективен, сигурен и… цветен.

Технологията обаче не се отнася само до луксозния вид и забавлението с различни иновативни джаджи. Тук говорим за сериозни неща – като вашата сигурност и сигурността на най-близките ви хора. Много неща могат да ви бъдат от полза, за да се чувствате в пълна безопасност у дома си. Такива са всякакви видове сензори като датчици за врати и прозорци, които отчитат неочаквано или нежелано движение и така ви помагат да реагирате много бързо, ако на ваша територия има крадци. Когато става дума за сигурност, не само крадците са заплаха, но и битовете и природни инциденти. Ето защо има и датчици, които алармират в случай на наводнение, пожар, изтичане на газ и други. Освен това, за да сте максимално спокойни, освен сензор за газ и сензор за дим можете да поставите и умни камери за видеонаблюдение в дома си.

Всички тези умни джаджи могат да послужат като алармена система в случай на какъвто и да е проблем. Ето как да използвате този вид устройства максимално ефективно благодарение на съветите на SmartArena.bg.

Сменете паролите си

Повечето умни домашни устройства се доставят с пароли по подразбиране. Някои компании изискват да промените паролата, преди да интегрирате технологията в дома си, но не всички имат тази практика. Първото нещо, което потребителите могат и трябва да направят, за да гарантират, че хакерите не могат да си пробият път, е да променят паролата на даденото устройство и тя да бъде колкото може по-уникална. Помнете, че след като един хакер успее да открие една ваша парола, той ще се опитат да я използват във всеки друг акаунт.

Няколко начина, по които можете да създадете по-сигурни пароли, са:

·         Правете ги по-дълги от осем знака;

·         Създавайте пароли, които не са свързани с домашни любимци, деца, рождени дни или други очевидни комбинации;

·         Използвайте на мениджър на пароли, така че да не е нужно да помните 27 различни пароли;

·         Използване на генератор на пароли за създаване на произволни и неповторими комбинации.


Деактивирайте неизползваните функции


Интелигентните домашни технологии, като Amazon Echo или Google Nest, влязоха във вестникарските заглавия с практиката за записване на потребители без тяхното знание или доставка на неизвестни функции, като микрофон, които по-късно са активирани. Това прави доверието в тези устройства малко.

Въпреки че гласовият ви асистент няма да ви записва непрекъснато, той може да се задейства от думи, използвани в разговор между двама души. Проверете дневниците на домашния си асистент и изтрийте гласовите си записи, ако намерите такива, които не одобрявате.

Винаги можете да изключите функциите за гласов контрол на тези устройства. Въпреки че тяхната цел е да реагират на гласови команди, те могат също така да бъдат достъпени чрез приложение, дистанционно или чрез уебсайт.


Надстройте умните джаджи

Кога за последен път закупихте интелигентни технологии за дома си? Ако е било достатъчно отдавна, че актуализациите на софтуера вече да не са съвместими с операционната система, може да е време за надграждане.

Обновената технология винаги ще има нови функции. Друго предимство на ъпгрейда е, че днес на пазара има много повече играчи, отколкото преди няколко години. Например много хора използват интелигентни щепсели, за да контролират използването на електроенергията, но не всяка марка счита сигурността за основен приоритет. Следете онези, които са получили положителни отзиви – те ще имат по-малко проблеми със сигурността от по-старите модели.

Надяваме се съветите ни да са били полезни за вас и вече да знаете как да направите от дома си едно спокойно и приятно местенце. Спазвайте препоръките и много скоро ще повярвате в чудото, наречено умен дом. За разлика от другите чудеса, то наистина съществува. И прави живота ви толкова по-лек!

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.