Mobile World Congress 2012: предефиниране на мобилните технологии - част 1

Pinterest LinkedIn +

В столицата на Каталуния - Барселона, и тази година - от 27 февруари до 1 март, се проведе най-голямото събитие в света на технологиите и комуникациите - Световният мобилен конгрес (Mobile World Congress 2012).

В подножието на хълма Монджуик среща си дадоха някои от най-големите мобилни оператори, производители на устройства, разработчици на софтуер, интернет компании и технологични журналисти.

И през 2012 година, MWC подобри своя рекорд по посещаемост – този път с над 67 000 човека от 205 различни страни.

Традиционно, освен място за бизнес и много срещи, Световният мобилен конгрес е събитие, към което всички компании-производители на мобилни технологии се отнасят подобаващо. За първи път бяха представени редица смартфони, а ето кои предизвикаха най-голям интерес според нашия екип, който беше на мястото на събитието.

HTC One X и One S

От HTC дори подраниха и непосредствено преди конгреса, на специално организирано събитие, показаха своята нова серия смартфони – ONE. Лично Peter Chou представи новите модели, сред които и One X.

През 2011 година HTC претърпяха не малко критики заради апаратите си, но с новите продукти тайванците показват, че са решили да се вслушат в упреците и да постигнат определено по-добър резултат.

HTC One X има прекрасен дизайн, 4.7-инчов 720p Super LCD дисплей, 32 GB вградена памет и работи с четириядрена Tegra 3 платформа. Освен това, дава възможност за използване на 8-мегапикселова камера, правеща невероятно качествени и бързи снимки.

Операционната система на модела е най-новият Andoird - Ice Cream Sandwich, a One ще разполага и с най-новата версия на интерфейса на компанията, Sense 4.0. Със сигурност това ще бъде един от най-търсените смартфони на пазара prez 2012 година.

Наред със своя флагман HTC показаха и S – телефон от малко по-нисък клас, но с отличен дизайн. Той ще е идеален за всеки, който намира 4.7-инчовия екран на One X за прекалено голям. Моделът работи с двуядрен процесор 1.5 GHz Snapdragon S4, а дисплеят му е с диагонал 4.3 инча qHD Super AMOLED и предлага 16 GB вградена памет, както и 8-мегапикселова камера.

Nokia PureView 808 и Lumia 610

Няколко часа след представянето на новите модели на HTC, рано сутринта в първия ден на Mobile World Congress 2012, и Nokia презентираха своите най-нови модели – чаканите вече една година серия апарати с Windows Phone.

Финландците показаха 6 нови устройства в рамките на изложението, но най-впечатляващият смартфон, както на техния щанд, така може би и на цялото изложение, бе PureView 808. Това е телефонът, който спечели наградата Best of Show по време на конгреса и може да се каже, че устройството изкачва камерфоните на едно по-високо ниво.

Моделът има прекрасна 41-мегапикселова камера, работи с процесор 1.3 GHz CPU и има 4-инчов ClearBlack AMOLED дисплей с разделителна способност 640 x 360 пиксела. Повече подробности относно модела и това, как работи неговата камера и как са постигнати въпросните 41-мегапиксела, може да очаквате скоро в технологичната рубрика на Avtora.com.

С Nokia Lumia 610, финландската компания показа, че е готова да създава устройства на базата на Windows Phone, достъпни за широката аудитория. Моделът е с процесор 800MHz CPU, има 3.7-инчов WVGA TFT дисплей, 5-мегапикселова камера и работи в мрежите GSM/ EDGE / WCDMA.

Huawei Ascend D QuadНа останалите щандове също беше много интересно, тъй като всички бяха представили нещо иновативно, невиждано досега, а не липсваха и изненади. Едва ли някой си е мислил, че Huawei ще бъде една от водещите компании, представящи смартфони по време на Mobile World Congress 2012. Ето обаче, че това е реалност.

С модела Huawei Ascend D Quad тази година компанията се превръща в конкурент на едни от най-известните производители на мобилни устройства. Смартфонът работи с четириядрена платформа на 1.5GHz, която не е Tegra 3, а е дело на самата компания. Моделът има още 4.5-инчов IPS дисплей с резолюция 720p и 8-мегапикселова камера. Операционна система на Ascend D Quad е Ice Cream Sandwich.

Най-важното, освен спецификациите, е че той изглежда наистина добре, направен е от много качествени материали и определено може да се конкурира с всички флагмани на големите и традиционни компании.

LG Optimus Vu и LG Optimus 4X HD

 

 

Този смартфон определено успя да впечатли посетителите на Mobile World Congress 2012 с това колко малък и тънък изглежда. Дебелината на корпуса му е само 8.5 мм. Устройството е отговорът на LG към Galaxy Note на Samsung.

Разполага с отличен 5-мегапикселов IPS дисплей и е идеален за общуване чрез текстови съобщения, заради удобната си виртуална клавиатура.

Функционира с двуядрен процесор 1.5 GHz и има 8-мегапикселова камера, а батерията му е с капацитет 2,080mAh. Уникално устройство - ето така може да се определи Optimus Vu.

Колкото до 4X HD, както подсказва името на модела, той функционира с Tegra 3 двуядрен процесор 1.5GHz и има 4.7-инчов IPS дисплей с резолюция 720p. Моделът предлага възможност за използване на отлична 8-мегапикселова камера и носи със себе си прекрасни мултимедийни изживявания, като несъмнено ще грабне вниманието на потребителите така, както успя да грабне вниманието на посетителите на
Mobile World Congress 2012.

ASUS Padfone

 

Това е един от най-нестандартните модели, представени по време на Mobile World Congress 2012. Няма как да не бъде оценена интересната идея на производителите да съчетаят смартфон, 10-инчов таблет и нетбук в едно.

Така Padfone се превръща в идеалния продукт за всеки потребител. Самият смартфон работи с двуядрен процесор 1.5 GHz Snapdragon S4, има 4.3-инчов Super AMOLED qHD дисплей и предлага памет от 16 GB или 64 GB.

Acer CloudMobile

 

 

Още едно интересно устройство, което обещава да се превърне в едно от най-търсените през 2012 година. Уникалното в него е, че ще предлага облачни услуги - нещо все още ново за пазара. Разполага с 4.3-инчов 720p дисплей, двуядрен процесор 1.5GHz CPU и 8-мегапикселова камера.

Samsung Galaxy S Blaze 4G

 

Тук дизайнът впечатлява особено. Моделът е стилен, елегантен и същевременно изглежда наистина съвременно. Функционира с двуядрен процесор 1.5 GHz Snapdragon S3, има 4-инчов Super AMOLED дисплей, 5-мегапикселова камера и поддържа 42Mbps HSPA+ мрежите.

Това, разбира се, са само малка част от телефоните, които направиха впечатление в рамките на Mobile World Congress 2012.

Факт е обаче, че те ще променят и определят развитието на мобилните апарати поне през следващата една година, а повече за тях ще можете да научите тук в Avtora.com.

Сподели.