Mobile World Congress 2010 - мобилно бъдеще (2 част)

Pinterest LinkedIn +

Както всяка година, така и през 2010-а, в средата на февруари, вниманието на хилядите почитатели на мобилните технологии бе приковано от най-важното събитие в този сектор. Между 14 и 19 февруари, в подножието на Монджуик, в една от най-красивите части на Барселона, се проведе поредният Mobile World Congress.

Ето какво разказа репортерът на Avtora.com за събитието, на което стотици компании представиха новите си продукти и определиха тенденциите в сектора за следващата година...

Първата част от репортажа можеш да видиш тук.



В интерес на истината и останалите производители не изобилстваха от модели като предходни години, но всеки показа по нещо. Motorola представи Quench - телефон, за който се знаеше много, още преди да се появи на бял свят, благодарение на изтекла информация в мрежата. Апаратът ще работи с Android 1.6, разполага със сензорен 3,1 инча екран, 5 MP камера, софтуерна клавиатура и има сравнително компактни размери - 116 х 59,4 х 12,3 мм.



От LG показаха 3 апарата - LG GD880 Mini, GT540 с Android и телефон с платформата Moorestown на Intel - GW990. Първият е изключително малък, с елементи от алуминий. Изглежда доста лъскаво и ще се появи на пазара още идния месец. Следва един приличен смартфон, на който ще могат да се гледат филми, а GW990 ще има операционна система Windows 7 Premium, която ще може да работи, благодарение на 1GB RAM памет и SSD диск.

И докато големите компании, които традиционно показват повече модели, бяха този път някак пестеливи, то HTC напълниха щанда си с новости. От компанията пуснаха малка версия на един от най-успешните си модели HD mini, както и още два модела, които стъпват веднага в продажба -Legend и Desire.

HD mini е интересно дизайнерско решение. Той е олекотена версия на известния телефон на HTC. Работи с Windows 6 операционна система, има дисплей като този на Legend, за който ще стане дума след малко, и като цяло има и по-скоро неговите функции, а не тези на по-големия си събрат.

Въпросният Legend се характеризира най-вече с това, че благодарение на алуминия, който е използван за създаването му, е изключително здрав. Той има 3,2 инчов дисплей, процесор на 600MHz и 384MВ RAM памет. Моделът работи с новата версия на Android, a също така има 5Mp камера, GPS и още много функции, характерни за смартфоните на HTC.

Desire е с процесор Snapdragon на 1GHz, а освен това има 3,7 инчов AMOLED дисплей, 5 МP камера и всички останали функции.

Докато представяха новите си апарати, от компанията бяха зарадвани с една много важна новина. На специално проведена церемония, успоредно с конгреса, световната мобилна асоциация GSMA избра телефона на HTC - Hero за "Най-добър апарат" на изминалата година. Това сериозно признание определено развесели всички на щанда на компанията и съвсем очаквано, те завършиха изложението, черпейки всеки спрял се при тях с по чаша шампанско.



Сред останалите производители също имаше интересни телефони. Няма да ви разказваме за всички по обясними причини, но един определено заслужава внимание. Sagem показаха своя Puma Phone, направен в съдружие с концерна за спортни стоки. Лично аз обикновено подхождам доста скептично към подобни модели, но този път бях очарован. Puma апаратът е наистина магнетичен.

Първото, което човек установява е, че той е направен от много качествена пластмаса. Веднага след това разбираш, че той, без да е смартфон, има изключително богата функционалност, много добре подредено меню и едни никак не лоши характеристики. Моделът има 2,8 инчов екран, комбиниран с 3,2 МP камера. Той има възможност за 3G комуникация, вграден GPS, компас, скоростомер, крачкомер, калкулатор на калории, а в него живее виртуаланата пума Дилън, с която човек наистина може дълго да се забавлява. Очаква се продажбите на телефона да започнат през април през мобилните оператори и на puma.com.



След като MWC 2010 завърши, определено можем да кажем, че в света на мобилните комуникации се създадоха нови тенденции, които ще важат за цялата следваща година, a може би и за доста по-дълго. От една страна, компаниите твърдят, че в редиците им криза няма, но за първи път виждаме големи фирми без щандове на изложението и без нови телефони. От друга, съдържанието вече е наистина на невероятен почит и при всички положения, апарати ще се появяват много по-рядко или по-точно казано - в много по-малки количества, за сметка на операционните системи, приложенията и допълнителния софтуер.

Подобно на Apple, които без да създават много мобилни телефони, бързо се настаниха на пазара за мобилни устройства, така вече и другите компании занапред много по-сериозно ще обмислят следващата си стъпка, като в това време ще разработват разнообразен софтуер, който да задържи клиентите. Най-значимата новина от MWC 2010 обаче е друга...

Следващият стандарт, следващата мобилна мрежа, през която ще говорим с нашия мобилен телефон, определено се казва LTE. Вече се говори за телефони, поддържащи този стандарт, всички компании са на едно мнение, а доскорошните най-големи противници на новата мрежа - Intel вече отвърнаха на подадената ръка на най-големите поддръжници на LTENokia, макар и без да споменават конкретно мрежите, а само един общ проект.
 

Автор: Светлин Желев

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.