Mobile World Congress 2010 - мобилно бъдеще

Pinterest LinkedIn +

Както всяка година, така и през 2010-а, в средата на февруари, вниманието на хилядите почитатели на мобилните технологии бе приковано от най-важното събитие в този сектор. Между 14 и 19 февруари, в подножието на Монджуик, в една от най-красивите части на Барселона, се проведе поредният Mobile World Congress.

Ето какво разказа репортерът на Avtora.com за събитието, на което стотици компании представиха новите си продукти и определиха тенденциите в сектора за следващата година...
...

Въпреки че самият конгрес започна на 15 февруари, няколко компании решиха да са преди всички останали и навръх деня на влюбените показаха новите си продукти на паралелното еднодневно изложение  ShowStoppers.

Видяхме предимно софтуерни продукти - новите браузъри на Opera, новата версия на софтуера за видео комуникация ooVoo и други.

И докато за Opera Mini и Opera 10 със сигурност бяхме чували, мобилната версия на ooVoo определено е нещо ново. Става въпрос за приложение за изцяло интернет базирана комуникация, благодарение на която видео разговорите обещават да станат все по-чести.

Тук не става въпрос за стандартната 3G връзка - приложението дава възможност за видео конферентни разговори, запис на различни съобщения, които да се преглеждат по-късно от съответния потребител, а разбира се и стандартен видео чат. Очаква се ooVoo да намери място в много телефони, които предстои да се появят, а вече се предлагат и специални пакети данни от операторите, свързани специално с него.

Денят на влюбените обаче бе запазен и за други две събития, които предшестваха самото изложение. Sony Ericsson и Samsung показаха новите си телефони. Японско-шведската компания показа 5 телефона, три от които напълно нови и невиждани до сега.

Известният смартфон на SonyEricsson Xperia X10 вече има своите по-малки братя. Това са Xperia X10 mini и X10 mini pro. Те също като него работят с операционна система Android и на практика представляват компактни негови вариации.

Двата модела са еднакви, що се отнася до функции, но “pro” апаратът има QWERTY клавиатура, за сметка на малко по-големи размери. В характеристиките им влизат още: процесор Qualcomm MSM7227 600 MHz, Android 1.6 операционна система, 5МР камера с автофокус, радио, А-GPS, Wi-Fi и 2,55 инча дисплей с QVGA резолюция.

Апаратите разполагат и с 3,6 мм аудио изход, който по отличен начин се комбинира с разширените възможности на плеъра, позволяващ с едно кликване да се намерят всички записи на даден изпълнител в YouTube.

Едновременно с това от компанията представиха и Vivaz pro, който също е копие на едноименния телефон, но разполага с QWERTY клавиатура и е малко по-малък. Въпреки това, той разполага с много разнообразни функции.И докато от SonyEricsson представяха телефоните си, в другата част на Барселона на бял свят се появиха новите апарати на Samsung, предвождани от S8500 Wave.

Телефонът е наистина впечатляващ. Под корпус, който е с размери 118 x 56 x 10,9 мм се крият наистина сериозни хардуерни и софтуерни възможности. Дизайнът определено се числи към достойнствата на Wave, но това в комбинация с 3,3 инчов Super AMOLED дисплей, който е наистина като жив, Wi-Fi, процесор ARM Cortex-A8 на 1GHz, памет от 2GB, 5-мегапикселова камера, както и плеър, с който можете да гледате дори DivX филми, той остава малко по-назад.

Това е първият телефон от цяла нова серия продукти на компанията, която наистина е много обещаваща.

Друг интересен модел, представен от компанията, е и i8520 - смартфон, работещ с новата версия Android 2,1. Той има още по-голям AMOLED дисплей (3,7 инча), по-добра камера (8MP), а също така ще работи с DivX и Xvid файлове, така че спокойно можете да гледате последните филми на неговия екран, докато пътувате или разпускате.

Останалите функции на двата модела са идентични, но те определено не бяха последното, което предстоеше да видим от Samsung.

Ден по-късно на щанда на компанията се появи и нетбукът N150. Без да блести на пръв поглед с нищо се оказа, че това е първият компютър, който има вграден модул за 4G комуникация – LTE.

Възможностите на мрежите от следващо поколение, за пускането на които вече се говори и в България, дават достъп до невероятни скорости. Именно скоростта на това устройство бе демонстрирана на конгреса, благодарение на специално изградена мини LTE-мрежа.

Непременно трябва да добавим обаче, че за да е конвентируем нетбукът, той разполага и с 3G HSPA, както и с WiFi-модул, така че свързаността с него, независимо къде сте ви е гарантирана.И след като нулевият ден на изложението завърши с толкова много интересни устройства, то съвсем логично самото изложение започна с повечко софтуер.

Най-голямата новина на Mobile World Congress 2010 дойде от Microsoft.

Лично Стив Балмър се бе заел да представи новата операционна система за смартфони - Windows Phone 7 Series. Преди да бързате да се радвате, задължително трябва да кажем, че все още телефони с нея няма и само HTC се ангажира с конкретен срок за пускането на подобен апарат – “преди празниците”.

Презентацията на Microsoft обаче обрисува новата операционна система като нещо доста приятно. Тя е много по-жива от предходната, в нея са интегрирани два други продукта на компанията Xbox LIVE и Zune.

Като цяло тя вече ще е много по-насочена към обикновените хора, не само към бизнес потребителите. Най-интересното, което веднага се набива на очи е че стартовият екран ще е много интересно разделен на квадрати, които ще изобразяват различни елементи от менюто.

Така всичко ще е много по-живо, а самата система ще използва максимално хардуерните възможности на по-новите телефони – най-вече процесорите и големиър дисплеи.

Почти по същото време течеше и прес-конференцията на Nokia, от която дойде новината че финландската компания, заедно с Itel ще създадат нова софтуерна платформа, наречена MeeGo.

Тя ще е Linux-базирана и ще можем да я намерим не само в мобилни телефони, но и в много други портативни устройства.

За по-запознатите ще кажем, че това на практика ще е обединение на разработваната от Nokia Maemo и Moblin, зад която стои Intel. Това обаче не значи, че Nokia се отказва от Symbian (неговата нова версия се очаква да се появи съвсем скоро). Партньорството ще позволи на по-големи екипи да се включват в разработката на приложения, които ще се разпространяват през Ovi Store и AppUpSM Center на Intel, а създаването им ще е възможно, тъй като платформата ще е с отворен код.

И все пак, подобно на Windows 7, не видяхме нови телефони с тази платформа. Първите подобни апарати ще се появят в началото на лятото и тогава ще можем да кажем много повече.

Впечатление направи обаче друго – Nokia не представи нито един нов апарат на това изложение, а това за компания, която в Барселона е показвала по 10 апарата наведнъж други години, ни кара да си зададем редица въпроси. Дали става въпрос за криза, за намаляване на представените модели или за нещо друго – можем само да гадаем.

Какво представиха Motorola,  LG,  HTC и  Sagem, чети в продължението на репоража утре...

Автор: Светлин Желев

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.