"Мисия Лондон" - Алек Попов

Pinterest LinkedIn +

Автор: Алек Попов


Издател: Сиела
Раздел: Комедия

За книгата:

Романът "Мисия Лондон", определян от критиците като най-смешната книга в съвременната българска литература, през 2004 година спечели наградата на списание Clouds, където бе публикуван на английски език в продължение на цяла година.

Сюжет:

"Романът на Алек Попов предполага документален привкус - авторът не крие, че той е изграден на базата на материал, натрупан по време на престоя му като дипломат в британската столица. Но макар и в реален контекст, историята е изцяло продукт на въображението на писателя.

Авторът сърфира умело по гребена на посткомунистическата митология. Той иронизира наследения тоталитарен манталитет, облечен в риториката на новата европейска доктрина. Смешно е. Но и тъжно
" - Мирела Иванова, в. Капитал, бр. 19, 2001, "Мисия с неочакван  край".

------------------

"...книгата на Попов надхвърля рамките на една банална фотография на нравите и независимо от своя сатиричен характер ни дава едно ново усещане за българското присъствие в европейския свят днес" - Стефан Продев, в. Сега, 31 Май 2001, "България, видяна в Лондон".

------------------

"Автентично възпроизведени ситуации неусетно преминават в абсурдни. Сюрреалистични проекции на скандални посолски инциденти изграждат сюжетната романова интрига. Невероятните далавери, в които се заплитат български дипломати и служители от мисията, са представени в гротесково-хумористична светлина.

Ироничният поглед на автора превръща възможното в преувеличено до невъзможно, за да стигне до същността на една вредна и остаряла управленческа система. Тя превръща хората в марионетки, разигравани от неопитен, но тираничен кукловод, чиито безсмислени заповеди и послания засилват хаоса в посолството
" - Проф. Елка Константинов, в. Дневник, 29 август 2001, "Скандалните произшествия в едно 'въображаемо' нашенско посолство".

Сподели.