Мисфитс (Misfits)

Pinterest LinkedIn +

Ако сте сред най-запалените фенове на фентъзи жанра и все още не можете да преодолеете носталгията по финала на Heroes, то имаме едно нестандартно предложение за вас. Новият хитов сериал на Великобритания се нарича Misfits и определено е всичко това, което едва ли някога сте очаквали от британски ТВ продукт.

За разлика от американския ефир, европейското кино и телевизия все още предпочита да залагат на социалната тематика и реалността, заради което и продукцията на E4 със сигурност ще ви изненада, разсмее и дори шокира с новаторската си насока.

Различията с Heroes се увеличават и заради факта, че продуцентите на Misfits от Clerkenwell Films и създателя му Хауърд Овърман (Howard Overman) никога не са държали широката аудитория да приема продукта им насериозно и са обвили една стандартна история за супергерои с типичния за британските сериали колорит, солидна доза ирония в скритите препратки към американските си събратя и убийствената липса на цензура, заради която (повярвайте ни) всяка втора реплика е трудна за преглъщане без съответната предварителна нагласа.

А в допълнение, можете да се насладите и на неповторимата атмосфера на западналия и мрачен Лондон - тази му част, която едва ли можете да откриете в туристическите брошури, но която е и неразделна част от сърцето на британския уличен живот.

Историята

Пет тийнейджъри, изпълнени с бунтарски дух, извършват обществено-полезен труд в социална комуна, в която се намират заради различни провинения срещу закона. След като попадат в странна буря и са ударени от мълния, те осъзнават, че са придобили различни супер сили.

Бившата спортна звезда Къртис може да връща времето назад, твърдоглавата Кели започва да чува мислите на хората, затвореният в себе си Саймън – да става невидим, а красивата Кели - да пробужда сексуалните желания на всеки мъж, който докосне. Колкото до най-колоритния образ в сериала – Нейтън, то оставяме на всеки зрител сам да вникне в неговата дарба, за да не разваляме удоволствието от разгръщането на сюжетната линия. 

Колоритът

Макар и очевидно замислен като сериал, чиято основна цел е да иронизира постепенната комерсиализация на американското кино (или директно - популярната сага на NBC, Heroes), то Misfits започва да води "свой собствен живот", вдъхновен от изключително успешния си прием. В този смисъл обаче, дори и да избегнем безбройните сцени на насилие, бруталния на моменти черен хумор и факта, че сюжетът се движи буквално на ръба между брилянтността и абсолютната глупост, то не можем да не адмирираме факта, че нито за момент създателите му не се отказаха от първоначалния си замисъл.

В сериала присъстват няколко изключително свежи моменти  - ироничният поглед към типични холивудски заглавия като "Кинг-Конг" или "Супермен", явният сарказъм към хората, подвластни до мания към влиянието на религията, включващ новият Исус, който прави секс с всяка втора непозната и възхвалява "кражбите, наркотиците и мастурбирането" и т.н. Безспорно обаче, сюжетът е значително по-изчистен през втория сезон, в който sci-fi жанрът е далеч по-застъпен и историята има своя логичен замисъл, въпреки сатиричните елементи.

Началото и рейтингите

Едва ли през ноември 2009 година, когато пилотният епизод на Misfits стартира в ефира на E4, някой е очаквал подобни цифри – 787 000 зрители. Изненадата е пълна и заради безспорния риск, който поемат в телевизионната мрежа – все пак именно техни продукти са класическите Skins и The Inbetweeners, които са хит навсякъде по света с драматичната социална тематика за проблемите на подрастващото поколение, а сега от E4 буквално обръщат посоката на 180 градуса с подобен продукт. Въпреки това, Misfits се приема изненадващо добре още от самото си начало, както показва и статистиката.

До края на декември sci-fi сагата губи известно предимство, но все пак запазва постоянна аудитория от 660 000 зрители, което е достатъчно за реализирането на втори сезон. А там рейтингите са още по-впечатляващи – 1, 423 000 за пилотния епизод през ноември до покачването на 1, 698 000 за финална извънредна серия, излъчена по Коледа. Същата година сериалът изненадващо печели и в категорията за Best Drama Series на BAFTA Television Award – факт, който и самият Овърман признава: "Учуди всички в екипа ни". В този смисъл едва ли е особена изненада, че през 2011 година очакваме и третият му сезон.

Звездите

Също както и в предишните си продукти, създателите на Misfits отново се доверяват на непознати лица, чийто талант и възможности тепърва да развият. Тук вероятно е моментът да уточним, че именно тяхно откритие е индийската кино звезда Дев Пател (Dev Patel), който преди да нашуми с хита на Оскарите през 2009 година – "Беднякът Милионер" (Slumdog Millionaire), дебютира с поредицата Skins, в която бе забелязан и от режисьора Дани Бойл (Danny Boyle). В Misfits безспорно най-открояващото се лице е това на Робърт Шийън (Robert Sheehan), който има зад гърба си цели 25 заглавия, макар и доста от тях да са на британската ТВ сцена.


През 2009 г. получава куп адмирации от критиката за изпълнението си в драмата Cherrybomb, в която си партнира със звездата от "Хари Потър" Рупърт Грант (Rupert Grant). Съвсем наскоро пък имахме възможност да го гледаме и в "Сезонът на вещиците" (Season of the Witch) редом до Никълъс Кейдж (Nicolas Cage), като с играта си отново доказа, че границите на родната Великобритания са тесни за таланта му. Останалите имена в каста на Misfits са тези на Юън Рион (Iwan Rheon), Лорън Соча (Lauren Socha), Антония Томас (Antonia Thomas) и Нейтън Стюарт-Джарет (Nethan Stewart-Jarrett), които макар и с твърде скромна биография вероятно тепърва ще ни впечатляват с актьорския си потенциал.


Сподели.