Microsoft Surface Tablet - софтуерният гигант влиза в битка с Google и Apple

Pinterest LinkedIn +

Дали появата на подобен продукт с логото на Microsoft беше неизбежна? Имайки предвид посоката, в която очевидно възнамерява да поеме компанията с Windows 8 – по-скоро да. Обявеният във вторник Surface (за сега в две версии) е интересно, но не и особено революционно устройство. Разбира се, на етапа, на който Microsoft се намесват на пазара, едва ли можем да очакваме „уау” ефект подобен на този, който предизвика iPad, когато беше анонсиран през 2010 г.

В същото време софтуерната корпорация като че ли не разчита особено на това, а по-скоро залага на комфорт, безкомпромисно качество на изработка и на утвърдената Windows марка като основни sales pitch (пазарни аргументи в подкрепа на таблета си).

Surface ще се предлага в два варианта – един по-масов, базиран на платформата Nvidia Tegra 3, с 10.6 инчов HD дисплей, дебелина малко над 9 мм и тегло от 676 грама. По-тежката версия – Surface Pro, ще прилича повече на мобилен компютър (ултрабук) и ще разчита на процесор Intel Ivy Bridge от последно поколение.

И двата Surface таблета ще са с изцяло метални корпуси от здрава и лека магнезиева сплав, ще разполагат със специална стойка за вертикално използване и ще работят (естествено) под управлението на новия Windows 8. Засега обаче демонстрираните прототипи използват междинна версия (известна като Windows RТ), която не се различава много от вече познатия ревю вариант на новата осмица.

Естествено устройствата ще са екипирани с набор от съвременни интерфейсни опции – двойни MIMO антени за безжична връзка, Micro HDMI видео изход за свързване на допълнителен дисплей, USB портове (съответно само 2.0 за по-евтиния Surface и 3.0 за варианта Pro), както и microSD слотове за разширяване на вградената памет, която ще е с капацитет от 32,64 или 128 GB.

Успоредно с анонса на Surface, Microsoft обявиха и аксесоара TouchCover, който е предназначен за него.  Той споделя общи идеи с докинг концепцията на Asus Transformer Prime и SmartCover на Apple, позволявайки използването на таблета като класически лаптоп с пълноформатна, допълнителна клавиатура.

Ако поставим технологичните детайли настрана, трябва да знаем, че около Surface има много по-интересни въпроси от тези, свързани с чисто хардуерните му параметри.

Засега от Microsoft все още не желаят да казват нищо относно цената. Ясно е, че дори по-простият базов вариант няма как да струва по-малко от iPad, а що се отнася до Pro версията - тя сигурно ще се доближава до нивото на набиращите популярност напоследък ултрабук модели.

Не е ясно какъв процент от крайната себестойност на двата модела ще съставлява и нужният за работата им Windows 8, който, както сами можете да се досетите, едва ли ще е особено евтин.

Интересно е как ще подходят в това отношение Microsoft. Ако се надяват Surface да се конкурира успешно с Android/iОS таблетите, това би могло да се случи само и единствено с много агресивна ценова политика. Един от възможните варианти е Surface  да се предлага под или на себестойност с надеждата, че евентуалните бъдещи продажби на Windows 8 приложенията ще покрият разликата (подобен модел от години се прилага на конзолния пазар).

Но за да разберем как точно ще се развият нещата за Surface, ще трябва да почакаме още известно време, тъй като първите бройки от него ще се появят в продажба едва след официалния старт на Windows 8.


Сподели.