Microsoft Reclusa Gaming Keyboard – господар и командир с едно докосване

Pinterest LinkedIn +

В опит да покрият все по-големите изисквания на геймъра гигантът Microsoft и креативните художници от Razer Ltd. обединяват усилия. Reclusa Gaming Keyboard е една доста лъскава играчка, която освен че показва "hi-end" дизайн, прави заявка за още по-авангарден подход към света на дигиталните развлечения.

Да започнем с това, че клавиатурата е нещо различно за всеки потребител. Ако за едни тя е средство да пуснат мейл или да наберат документ, за геймъра е жизненоважен орган за комуникация с играта. Клавишите са неговите, ръце, очи, оръжие, начин да се trade-не артефакт, да се избегне удар или да се хвърли огнено кълбо по противника. От геймърската клавиатура се очаква да осигури бързо и лесно изпълнение на всевъзможните команди, които могат да се зададат в дадена игра, както и да понася ударите на съдбата под формата на разлята кола, кафе и други течности. На последно място тя просто трябва да изглежда готино, все едно си си взел новото Lamburgini Gallardo – нещо, което да радва окото и с което може да се изфука човек.

И наистина - като визия Reclusa много напомня току-що излязла от завода спортна кола, лъскава, с гладки извивки на мястото на ръбовете, стилна. Интересно е да се наблюдава съчетанието от авангарди като Razеr и Microsoft, които са по-бизнес style ориентирани.

Общият ефект е като да гледаш юпи в стегнат черен костюм с тъмни очила на "Версаче" тип "space man", които греят в студен неонов цвят. Сравнението не е случайно - под клавишите на гейм клавиатурата се процежда синя LED светлина, което на тъмно изглежда доста гъзарско. Впрочем Razеr-ите инкорпорират този светлинен ефект още от предишно свое ко-творение с хората на Бил Гейтс – става дума гейм мишката Habu през 2006-та.

Самите бутони на Reclusa са с меко натискане и с повишена чувствителност – тип Hyperesponse. С това се постига адекватна бързина при по-напечени игрови ситуации, в които се гони скорост - като например да се прикриеш, презаредиш, да метнеш граната и да направиш два хедшота за половин секунда. Ако си свикнал да "блъскаш яко щайгата" това може да е леко шокиращо в началото, но пък с хубавото се свиква бързо.

Шест "hot-keys", върху които да сложите макросите и профилите си, плюс двойка 360 градусови jog dials осигуряват допълнтелна гъвкавост. За тези, които се сблъскват с феномена "гейм-клавиатура" за пръв път, Jog dial–ът наподобява врътките, които DJ-ите имат върху пултовете си. В случая с Reclusa левият по default имитира scroll-a на мишката, а десният контролира звука.

Изделието си идва със софтуера, който естествено е барнат с типичната маниакалност на Razer към cool дизайна - приятно разнообразие на фона на скучноватия user interface (UI) на Windows. Тук интерфейсът е графично изображение на клавиатурата и бутоните към нея. Настройката става бързо и лесно, като macros friendly опциите са реверанс към все по-увеличаващата се агитка на MMO-та като World of Warcradft, Lineage сериите и т.н. В зависимост от предпочитаното от вас заглавие можете да настроите на отделни функционални бутони различни комбинации и дори серии от последователни натискания. Така с един допир ще можете да изпълнявате доста трудни за овладяване комбота.


Ефекта на светещите в тъмното клавиши е не само добре изглеждащ, но и доста полезен.

За допълнително удобство Reclusa e снабдена с два USB ports - съответно на левия и десен горен ъгъл. Удобно допълнение за тези, на които им е писнало да търсят "дупката” в кабелния ад зад кутията. Това е хубава опция, но се случва да поражда конфликти с останалите USB базирани приемници, с които разполага вашият компютър. Интересна подробност – жаковете на портовете са позлатени. Такъв е и случаят с накрайника на кабела на клавиатурата, който може да бъде навиван и прибиран в ергономично гнездо от обратната й страна.

Шаренията е подплътена с глезотийки като прибираща се облегалка за китките.

Като цяло клавиатурата прави впечатление на периферно устройство, с което финансови брокери или други костюмари да се прикриват, когато цъкат WoW или някой 3D екшън в работно време. Лошо няма де – кой е казал, че класата е запазена единствено за богатите? За визия и ефективност Reclusa заслужава да й се пише "много, много добър". Единствената забележка в дневника й се слага заради съмнителната естетична стойност на пластмасовият й връх, на който гордо се кипри логото на Microsoft – айде няма нужда.Купи от: Plesio
Сподели.