Microsoft обучава дроновете да мислят

Pinterest LinkedIn +

Microsoft разработва технология за автономни дронове-планери, управлявани с изкуствен интелект (ИИ).

С разработката и тестовете на прототипите се занимават специалисти в областта на изкуствения интелект и професионален пилот, пише New York Times, цитиран от технологичната медия Pixelmedia.bg. Последните прототипи на Microsoft представляват планери от стъкловлакна с размах на крилете 5 метра.

Планерите, управлявани от машинни алгоритми, получават информация от бордовите камери и сензори, предвиждат въздушните потоци и прокарват оптимален маршрут за движение. Дроновете умеят да намират възходящи потоци топъл въздух и ефективно да ги използват, за да удължават полета. Алгоритмите се самообучават за по-ефективно вземане на решения за промяната на полета.

Изследователите се надяват, че с времето подобни автономни летателни апарати ще могат да бъдат във въздуха с часове или даже с дни, като консумират минимум енергия. Тези решения могат да окажат сериозна помощ при наблюдение за метеоротогичните промени, селскостопанските насаждения и даже за осигуряване на интернет в отдалечени райони.

С помощта на подобни методи Google се опитва да създаде технология за въздушни балони, способни да остават във въздуха с месеци и да доставят интернет в малконаселени райони.

Microsoft отбелязва, че тази технология позволява да се създават и тестват методи и технологии за автопилотиране в безопасно за хората и тяхното имущество, но напълно реално обкръжение. При разработването на безпилотни автомобили ограниченията за безопасност са много по-големи, което усложнява разработката.

Сподели.