Metal Gear Rising: Revengeance review

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Екшън, хак енд слаш Година: 2013 Разработва: Platinum Games Издава: Konami Платформа: PS3 | Xbox 360

Още от момента, в който култовият Хидео Коджима заговори за нова Metal Gear Solid игра, проектът се оказа неочаквана изненада за всички фенове на поредицата. Вместо обичайния стелт обагрен геймплей, прекъсван от многобройни, режисирани с изумителна вещина кът сцени, Metal Gear Rising (под каквото име беше анонсирано продължението през 2009 г.) трябваше да бъде много и неочаквани неща.

Първо, ставаше дума за екшън ориентирано заглавие с комплексна и иновативна бойна система, конкурираща утвърдени лидери в beat’ em up жанра като Ninja Gaiden и Bayonetta.

Второ, играта беше обявена като Xbox 360 ексклузив – нещо невиждано и нечувано в цялата история на франчайза.

През последвалите близо 4 години пътят на проекта беше меко казано неравен – променени бяха не само намеренията относно ексклузивността му (в крайна сметка играта излезе и за двете водещи конзоли от отиващата си вече генерация), но и студиото, което разработваше Rising.

На финала дори името на продукта мутира в трудно произносимото Metal Gear Rising: Revengeance, макар че концептуалната основа на играта остана същата.

Главният герой в нея е техно-нинджата Рейдън – герой, добре познат на всички фенове на поредицата от Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty и Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots.

Всъщност от сюжетна гледна точка Revengeance играе ролята на мащабна завръзка, действието в която се развива именно между част 2 и част 4 на серията.

В началото на играта заварваме Рейдън като ключова част от екипа на частната военна компания Маверик Ентърпрайзис. Бързо стават ясни и основните му опоненти – служители на конкурентна корпорация Десперадо Ентърпрайзис.

Макар на пръв поглед да изглежда леко клиширана и дори под нивото, с което обичайно сме свикнали да свързваме игрите от Metal Gear Solid серията, с напредването си историята се разгръща в интересна конспирация с няколко (донякъде) изненадващи обрата, така че определено няма да скучаете.

Истинският фокус на Revengeance обаче без съмнение е уникалната free slicing бойна система, комбинираща както класически атаки с хладно оръжие (в стила на добре познатия ни Ninja Gaiden), така и специален режим, позволяващ на играта да използва серия светкавични разсичащи движения, които буквално "накълцват жертвата на салата".

Освен специален боен режим, набелязващ конкретни (подразбира се уязвими) мишени по тялото на врага, тя включва още и ефекта "забавяне на времето" (bullet time mode), позволяващ по-прецизно изпълняване на различните атаки.

Макар че звучи леко абстрактно, в играта всичко това получава зашеметяваща реализация, която превръща бойната система в основен двигател на действието – повярвайте като ви казваме, че възможностите й са толкова много, готини и разнообразни, че никога (или поне до края на Revengeance) няма да ви омръзне да се възползвате от тях.

Още повече, че видът на противниците варира в доста широки граници. Нивото на интелекта, типът на атаките им и дори размерът им също, така че те ще поддържат интереса ви жив през цялата солова кампания.

Самият Рейдън в зависимост от бойната си успеваемост ще получава различни бонуси – оръжия, брони. След края на всяка мисля ще можете да инвестирате част от тях и в развитие на някои от характеристиките му.

При все че до известна степен се отклонява от отъпканите пътища на дългогодишният Metal Gear Solid канон, Revengeance е доста приятно (и оригинално) допълнение към голямото MGS семейство. Хората, които до момента са нямали досег с други игри от поредицата, може да не успеят да схванат всички малки детайли от историята, но това не вреди на останалите качества на играта – едно от най-добрите екшън/приключенски/ролеви заглавия напоследък.


Сподели.