Meshuggah: На Loud Festival 2012 ще дадем всичко от себе си, за да се получи страхотна вечер!

Pinterest LinkedIn +

Пред Avtora.com барабанистът Tomas Haake от шведската мелачка Meshuggah разкри одобрението си към Beyoncé и странните си филмови пристрастия. Разбрахме и какво е вдъхновило музикантите за записите на последния им албум Koloss, който излезе през март, както и какво да очакваме от бандата на Loud Festival 2012!

Спечели iPad и още много награди с Loud Festival 2012! Виж как ТУК

Ромина Кирчева: Гостуването на Loud Festival 2012  ще бъде първата ви изява у нас. Какво сте чували за българските фенове и какви са очакванията ви?

Tomas Haake: Оказва се, че имаме страшно много фенове в България! Чували сме хубави неща и определено се вълнуваме! Срамота е, че не сме ви гостували досега, но нали знаете - никога не е прекалено късно!

.: Харесвате ли бандите, с които ще свирите на Loud Festival 2012? Ще слезете ли в публиката, за да гледате нечие изпълнение?

Tomas Haake: Не знаем точно кой и кога ще свири, но сме сигурни, че ще се заформи една наистина удивителна вечер и всички банди ще направят страхотно шоу!

.: Новият ви албум - Koloss, е вече на пазара. Защо избрахте точно това име и какво е посланието на текстовете в него?  

Tomas Haake: Koloss е най-тежкият ни запис досега. Виждахме този албум като едно огромно творение и така започнахме да се шегуваме с думата "колос". В един момент това много ни хареса, но не искахме да използваме английската "colossus" и затова решихме да оставим заглавието на шведски.

Името доста добре пасва и на текстовото съдържание в албума, тъй като повечето песни в него разказват за това как хората следват изкуствени наложени лица, независимо от последствията, както и за опасността, когато човек малко или много започне да се превръща в "Господ"...

Виждаме какво става в Близкия изток, а и в Северна корея от известно време, където един човек иска да подчини всички останали.

.: Всеки албум носи нещо специфично. С какво Koloss се различава от предишните ви проекти?

Tomas Haake: Съвместната ни работа с Даниел Беркстранд, който миксира албума. Той е страшно добър в това, което прави, и ни спести много работа. Крайният резултат в много отношения се дължи именно на пипнатите от него неща.

.: Как преминава процеса по създаването на един албум? Работите заедно или поотделно, карате се или просто сядате и пишете песните?

Tomas Haake: Не, не се караме. От много време сме заедно и знаем, че караниците не водят до нищо добро. Опитваме се да прилагаме по-зрял подход относно различията си и обикновено дискутираме, докато не измислим решение, което да устройва всички.

Все пак Meshuggah е група, а не пет отделни единици. Трябва да се държим като едно цяло. В бандата има демократични правила и ако трима кажат: "Трябва да го направим така", значи така ще го направим.

Подхождаме много сериозно по време на целия процес, мислейки си само за крайния резултат, като реално не се случват много забавни неща.

.: Meshuggah е група с огромно влияние, но кои са вашите вдъхновители?

Tomas Haake: Определено музиката, която правим, е повлияна от британската хеви метъл вълна, с която сме израснали, а по-късно и от траш метъла. Metallica, Metal Church, Anthrax и Megadeth със сигурност са оставили отпечатък в нас, защото в тези години човек е много по-податлив.

През годините сме слушали много различна музика. През 90-те, и ние като всички останали харесвахме гръндж, така че вероятно има малко и от него, макар и да не го осъзнаваме.

Сега се опитваме да ограничим външните влияния, за да направим нещо различно и уникално. Разбира се, човек винаги ще бъде вдъхновяван и заинтригуван от други групи, затова е неизбежно включването на нещо външно. И не е задължително да е само музика, може да са филми, може да е ежедневието...

.: Какви филми харесваш и кой е любимият ти актьор?

Tomas Haake: Различни. Добрият филм си е добър филм. Гледам всичко. Любимият ми филм е... хмм... Taxidermia (2006). Много извратен и странен филм е.

Нямам любим актьор. Ако можех да избирам, бих искал да не гледам актьори, които съм гледал преди. Харесва ми, когато всички са абсолютно непознати за мен, другото ми е странно.

Например, странно е да гледаш Робърт Дениро във всички тези различни роли през годините. Това някак си променя филма, който може да е много добър, но все пак ми е странно да гледам едни и същи хора отново и отново.

.: Какво е мнението ти за суперзвезди като Lady Gaga, Katy Perry, Justin Bieber?

Tomas Haake: Не знам абсолютно нищо за Justin Bieber. Нямам нищо против поп музиката, но нямам и любим изпълнител. Но е същото като с филмите – добрата музика си е добра музика.

Например, много харесвам няколко песни на Beyonce. Просто защото са адски добре направени и записани.

Всичко може да ми хареса - няма значение каква е музиката, ако е добра.

.: На място като Loud Festival бихте ли предпочели къмпинга с феновете, вместо удобството на хотелската стая?

Tomas Haake: Винаги е много весело да се срещнем с феновете си, но обикновено това се случва за около час, а не за цяла вечер. През лятото свирим на много фестивали и се опитваме да си почиваме максимално.

Ако летим със самолет, обикновено пътуваме още същия ден и трябва да ставаме много рано. Понякога, след като кацнем, се налага да пропътуваме по още 3-4 часа. Като стигнем пък трябва да проверим всичко – инструменти и т.н. Тези неща могат да отнемат между час и половина и четири часа, така че сме заети през почти цялото време. След шоуто вече сме толкова уморени, че единственото нещо, което искаме, е сън.

.: Какво да очакваме от Meshuggah на Loud Festival 2012?

Tomas Haake: Ще изсвирим 3-4 песни от новия албум! Ще дадем всичко от себе си, за да се получи една страхотна вечер!


Сподели.