Mercury Prize 2013 – номинираните

Pinterest LinkedIn +

На 11 септември 2013 г. организаторите на Barclaycard Mercury Prize обявиха списъка с 12-те номинирани за наградата албума, счетени за най-стойностните музикални проекти на артисти и групи от Обединеното кралство и Ирландия, издадени през изминалите 12 месеца.

Номинациите бяха обявени в лондонския Hospital Club от Лорън Лаверне, а победителят ще стане известен на 30 октомври 2013 г. Албумите, отличени с Mercury Prize от началото на второто десетилетие на XXI в., са An Awesome Wave на Alt-J (2012), Let England Shake на PJ Harvey (2011) и xx на The xx (2010).

Mercury Prize се връчва ежегодно от 1992 г. насам и е считана за не по-малко престижна музикална награда от Brit Awards (или по-точно за нейна алтернатива), тъй като комерсиалният успех на артистите и техните записи не е фактор при определянето на номинираните.

Нейни съучредители са организациите на Британската звукозаписна индустрия (British Phonographic Industry) и търговците на музикални издания (British Association of Record Dealers).

Ето кои са албумите, номинирани за Mercury Prize 2013:

Arctic Monkeys - AM
David Bowie - The Next Day
Disclosure - Settle
Foals - Holy Fire
James Blake - Overgrown
Jake Bugg - Jake Bugg
Jon Hopkins - Immunity
Laura Marling - Once I Was An Eagle
Laura Mvula - Sing To The Moon
Rudimental - Home
Savages - Silence Yourself
Villagers - {Awayland}

Сподели.