Mercedes представи умни фарове, които прожектират символи

Pinterest LinkedIn +

Автосалонът в Женева е място не само за дебют на нови коли, но и на технологии. Mercedes представи своите нови умни фарове, които в близко бъдеще ще се предлагат в специалната версия Maybach на S-Class.

Първите екземпляри с тези фарове трябва да се появят по пътищата още през тази година. Технологията, която се казва Digital Light, използва своеобразни проектори, които не само осветяват пътя, но и могат да изобразяват символи на шосето пред автомобила.

Освен това системата може да се съобразява и с останалите участници в движението, като променя пътя на светлината така, че да не заслепява други водачи или пешеходците. Технологията постоянно анализира пътя и обстановката и избира най-оптималните настройки на фаровете, за да осветяват максимално ефективно.

Прожектирането на символи има за цел повишаване на безопасността. Когато се преминава покрай ремонт на пътя например, фаровете могат да прожектират линии на пътя, които да указват на водача откъде да мине. Тези линии показват и ширината на автомобила, за да улеснят преминаването през тесни пространства.

Ако системата засече пешеходец в опасна зона близо до пътя, фаровете ще прожектират предупредителен символ и стрелка, къде се намира пешеходецът. Има и функция, която да показва приблизителна дистанция до обект.

Освен това фаровете ще изобразяват още няколко други символа. Те ще се показват например снежинка за заледени пътища, символ, който предупреждава за спазване на дистанция, символ за обект в сляпата точка и др.
Сподели.