Mercedes-AMG Project One е кола от Formula 1 за обикновени пътища

Pinterest LinkedIn +

Хибридният суперавтомобил има 1000 конски сили и технологии, които компанията използва в състезанията и в момента.

Автомобилният салон във Франкфурт отваря врати със стотици премиери. Една от тях е на Mercedes-AMG Project One. Това е хибриден суперавтомобил, който използва технологии от Formula 1.

Колата използва 1.6-литров V6 двигател с турбо, който си партнира с 4 електромотора. Общата мощ на Project One е над 1000 конски сили, а максималната скорост е над 350 км/ч. Автомобилът разчита на множество технологии, които Mercedes използва във Formula 1 и в момента, като е разработен заедно със състезателни инженери от екипа. Освен това е създаден по повод 50-годишнината на AMG.

"Mercedes-AMG Project One е първият автомобил от Formula 1 с технически преглед, т.е. готов за пътя", коментира Ола Калениус, член на борда на "Daimler" и отговорен за разработката на нови автомобили.

Автомобилът е прототип, като прилага доста технологии за пръв път. Сред тях са и самите електромотори. Тези на предната ос могат да достигат 50 000 оборота в минута (сегашният максимум в индустрията е 20 000 оборота в минута). Друг електромотор може да задвижва компресора с до 100 000 оборота в минута, когато това се налага.

Общо над 500 kW мощност отиват към задните колела, а 240 kW − към предните. Project One може да се движи 25 км. изцяло на електрическа енергия. Колата използва литиево-йонни батерии, които заедно с охлаждането и допълнителните системи са същите като в болида от Formula 1 на Mercedes-AMG Petronas.

Автомобилът има 8-степенна предавателна кутия, която може да се използва в изцяло ръчен режим чрез лостове зад волана. Тя и двигателят поддържат задното окачване, както е при болидите от Formula 1. Самото купе също е разработено с помощта на наученото от Formula 1, за да е максимално леко и здраво.

Всичко по Project One е специално, включително гумите. Те са разработени от Michelin. Предните гуми са 19-цола с ширина 285 мм. Задните са 20 цола и са с ширина 335 мм.

Интериорът също комбинира елементи от Formula 1, включително самият волан. Помислено е обаче и за комфорта с интерактивни технологии, места за багаж, сензорен дисплей за достъп до настройките и музиката и др. Вместо огледало за задно виждане има камера и дисплей. Дори цветовете на купето и интериорът са заимствани от болида на Formula 1.

Mercedes не дава много подробности за постиженията на колата. Компанията казва, че тя ускорява от 0 км/ч до 200 км/ч за по-малко от 6 секунди. Има и система за усвояване на кинетичната енергия и зареждане на батериите при спиране. За разлика от болид обаче има места за двама.

Цената на Project One е 2,72 млн. долара. Mercedes планира да произведе 275 броя от автомобила.

Сподели.