Меланхолия (Melancholia)

Pinterest LinkedIn +

Дания, Швеция, Франция, Германия, 2011, 136 мин. Режисьор: Ларс Фон Триер. Сценарист: Ларс Фон Триер. С участието на: Кирстен Дънст, Шарлот Генсбур, Kийфър Съдърланд и др. Драма, романтичен.

За филма: 

"Меланхолия" е новият филм на винаги скандалния датчанин Ларс Фон Триер ("Европа", "Танцьорка в мрака", "Догвил"). Както и творбите, така и изказванията на прочутия режисьор винаги предизвикват сериозна полемика. За разлика от предходната му творба "Антихрист" (2009), която беше възприета противоречиво от публиката и кинокритиците, "Меланхолия" успя да завладее вниманието на киноманите още с премиерата си на фестивала в Кан.

Въпреки че провокативните изказвания на Триер, го превърнаха в "персона нон грата" на събитието, лентата беше високо оценена, а Кирстен Дънст дори грабна приза за най-добра актриса. Само преди няколко дни пък творението на датчанина спечели и отличието за "най-добър филм" на Европейските филмови награди в Берлин. Апокалиптичната копродукция  беше номинирана в цели девет категории и получи и още две награди за операторско майсторство (Мануел Алберто Кларо) и за дизайн (Йете Лехман).

Историята: 

В навечерието на сватбата си Жустин (Кирстен Дънст) не просто не е щастлива, тя е дистанцирана и разколебана. Въпреки усилията, които полага сестра й Клер (Шарлот Генсбур) и разкошната, екстравагантна церемония, Жустин размисля и се разделя с годеника си. Междувременно планетата Меланхолия заплашително се приближава към Земята. Постепенно Жустин, която усеща необяснима връзка с планетата, изпада в дълбока депресия. 


Сподели.