"Междузвездни войни: Епизод VII" - Силата се пробужда, а зрителят се прозява

Pinterest LinkedIn +

Да се списва рецензия за "Междузвездни войни: Епизод VII" (а и за който и да било друг епизод от поредицата) е, в известен смисъл, безсмислена дейност и затова няма да бъда особено пространствен.

Първо, нека ви споделя, че прякорът ми в училище беше Вейдър. Второ, останалите оцелели от комунизма помнят, че достъпът до шоубизнес по онова беше монополизиран от... стрелбището на Янош.

Янош имаше каравана на мястото на държавния цирк. Там той продавaше цветни лепенки на Ален Прост, Мишел Платини и черно-бели снимки на Kiss, Judas Priest, Iron Maiden и още няколко тестета на подобни динозаври от онова време.

Естествено, бързо се появиха и стотици снимки на "Междузвездни войни". Те представляваха черно-бели картички със сцени от филма, а отдолу имаше някаква продуцентска фраза на английски, измислена от екипа на Джордж Лукас. Янош продаваше снимките по 20-30 стотинки парчето. 

Оригиналните цветни картички ги бях придобил от един съученик - Сашо, който тъкмо се беше върнал от Америка. Сашо се беше върнал от Америка във време, когато в тази посока само се отиваше, защото баща му беше дипломат.

Та бях дал картичките на Янош, за да ги преснима, а в замяна аз можех да получавам пръв и напълно безплатен достъп до новите реколти снимки - в общия случай захранвах колекцията с някакъв безумен кетчуп от сорта на Мик Джагър + Duran Duran + Tears for Fears + Level 42 и Simple Minds.

Сега като се замисля, продуцентската схема на Янош е била толкова добра, че дори за момент е действала по-ефективно от бизнеса с играчки на Джордж Лукас. Мамка му, цяла София ходеше при него, а после снимките плъзнаха из цялата страна. Нямаше касова бележка, а ДДС по онова време беше само ДС. Нямам идея как го бяха оставили този човек да върти подобна търговия, ако някой знае - да каже.


* Ретро шоубизнес от 80-те. Оригинална картичка Star Wars

Междувременно излезе "Империята отвръща на удара", появиха се легендарните опашки пред "Сердика" и колата се преобърна тотално и завинаги. Истерията покрай сагата се случи толкова неусетно, но придоби такива колосални размери, че дори комунягите не можаха да реагират навреме и да я спрат.

Наскоро си мислих, че след като социализЪмът не успя да спре "Междузвездните войни", нямаше как Facebook да успее. Всички знаем хронологията от 1977-ма до 2015-та, или поне тези, които са стигнали да четат дотук, са наясно за всевъзможни детайли и обрати.

Не всички обаче знаеха, че индустрията около филмовата сага беше по-печеливша от самите филми. Е, сега вече всички го знаят! Не че нас ни касае пряко, напротив. Но няма да се изненадам, ако до две-три години успеят да подкарат комерсиални разходки до Луната с Хилядолетния сокол. Като копилот вместо Чубака - Ричард Брансън, естествено.

Сама по себе си индустрията Star Wars е достигнала такъв размах, че настоящите собственици на правата - Disney - могат спокойно да посветят следващия Дисниленд само на този бранд.


*Това не е Чубака, а истинският втори пилот на истинския Хилядолетен сокол

Дали това е хубаво или лошо - аз това не мога да отсъждам. Малките деца се радват - значи е хубаво. Повечето от порасналите фенове, прехвърлили средна възраст като мен, са се сбогували с фантазиите си от едно време - каквото и да ни се предложи, все сме недоволни. 

Някои неща обаче не могат да се подминат просто така с лека ръка. Искам да кажа, че героите на Кeри Фишър и Харисън Форд в Епизод VII изглеждат толкова лишени от одухотвореност и толкова отегчени от живота, от съдбата и от участието си във филма, че на техен фон R2-D2 и BB-8 направо заслужават "Оскар".

Очевидно и двамата се считат за толкова важни и "структуроопределящи - по дяволите, що за име на пица е това" за бранда, че дори едната чиста женска суетност не е успяла да накара Фишър да свали килограм и шестотин грама от излишното си тегло.

И не че имам нещо против нея - напротив, мисля, че е чудесна актриса с неповторимо чувство за хумор (клик), но завръщането й в поредицата е направо личен дизастър от всяка една гледна точка, освен финансова. Почти същото се отнася и за Харисън Форд. С разликата, че той не е дебел.


* (Това не е спойл) Кари Фишър в едно друго време, когато беше в плен на Джаба Хътянина. 

Всъщност, за да уважим вечното чувство на завист у българина, нека надникнем с колко са набъбнали портфейлите на основните персонажи:

Хан Соло - между 12 и 20 млн. долара
Лея Органа - между 2 и 4 млн. долара
Люк Скайуокър - между 1 и 3 млн. долара
Рей - 300 хил. долара
FN 2187 aka Фин - 150 хил. долара

(Следва спойлер) Слуховете са, че Харисън Форд е със значително по-висок хонорар от старите си колеги заради трагичния край на неговия герой. Тоест, можем да заключим, че ако в следващите продължения ще трябва да се разделим с Кери Фишър и Марк Хамил, в момента на тяхната екранна гибел ще дишаме една идея по-спокойно, защото ще знаем, че точно в този миг в банковата сметка на актьора цопват няколко милиона долара.


* Една снимка и двма герои, които ще отсрамят останалата част от каста на "Епизод VII"

Но нека сме обективни и да обърнем внимание на положителните елементи от "Епизод VII". Така например успяхме да видим Tie-Fighter за първи път в толкова близък план. Ами, май това е всичко.

От друга страна, със сигурност може да отбележим участието на Дейзи Ридли и BB-8 като успешно и на Джон Бойега като донякъде успешно. От там нататък единственият друг "актьор", който можем да определим като интересен за публиката, е... Чубака.

Все пак не искам да ви разочаровам, а и да искам - няма да успея. Отидете, заведете на кино гаджетата си, други - децата, а някои от вас, съжалявам - внуците. Ако не друго, поне задникът на Дейзи Ридли си заслужава. Приятно гледане!


Още от същия автор:

The Revenant – Повест за истинския киноман 
The Hateful Eight (Омразната осморка) – алтернативна опера за киномани

Сподели.