Star Wars за начинаещи: Какво трябва да знаем, преди да гледаме The Force Awakens?

Pinterest LinkedIn +

Star Wars. Дори не знаем дали има нужда да обясняваме какво е това. И все пак много са се сблъсквали с този феномен само като име - дали посредством свои приятели, дали чрез социални мрежи като Facebook и viral сайтове като 9GAG. Това обаче не може да спре дори пълните новаци да се престрашат да гледат Star Wars: The Force Awakens - филма, за който всички говорят.

Именно за тези от вас, които нямат представа какво е Star Wars - яде ли се, пие ли се, кои са Хан Соло, Люк Скайуокър и принцеса Лея и с какво е по-различен Епизод VII от останалите шест - сме подготвили кратък обзор на тази безкрайна галактика, съществуваща от много, много време.

1. Какво е Star Wars?

В основата си Star Wars e научнофантастична кино поредица, чието начало през 1977 г. поставя режисьорът на American Grafitti (Американски графити) - Джордж Лукас. 

Това е третият му режисьорски проект. Идеята му била отхвърлена от най-големите холивудски студиа. Единствено компанията 20th Century Fox, чиито шефове също смятали, че Star Wars ще бъде провал, се съгласила да опита. Късметлии!

2. Каквa история разказва поредицата?

Без да задълбаваме в спойлери, можем да кажем накратко: Star Wars разказва историята на семейство Скайуокър. Да, това е семейна история, колкото и да не ви се вярва на пръв поглед. 

Всичко започва с Анакин Скайуокър. В първия филм той е малко дете, което обаче обещава да стане велик воин и да донесе баланс във вселената. 

В първите шест филма проследяваме неговото порастване и превръщането му от един от най-добрите воини джедаи до един от най-легендарните сити в историята.

3. Какво е Силата и кои са джедаите и ситите?

Силата е енергийно поле в света на Star Wars, което свързва и минава през всички живи същества. Тя дава огромна мощ, която може да бъде използвана от отделни личности.

Джедаите и ситите са воини, използващи Силата. Съответно джедаите я прилагат за добро - те използват нейната светла страна, a ситите се осланят на Тъмната страна, подклаждана от егоизъм, страх, гняв, завист и т.н.

4. Колко филма има преди The Force Awakens?

Преди The Force Awakens има 6 игрални филма:

- Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)

- Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002)

- Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)

- Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977)

- Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)

- Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1981)


5. В каква последователност трябва да гледам филмите?

Много начинаещи остават изненадани от обърканата последователност на сериите. Това е така, защото в периода 1977-1981 г. излиза оригиналната трилогия, последвана от нейната предистория, създадена в периода 1999-2005 г. Действието в т.нар. нова трилогия се развива няколко десетилетия преди това в оригиналната. 

Знаейки това, някои хора предпочитат да гледат филмите в реда на тяхното излизане, докато други се придържат към хронологичния ред на самата история. 

6. Къде се нарежда The Force Awakens в цялата последователност?

Star Wars: The Force Awakens официално е Епизод VII. Действието в него се развива 30 години след това в Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi. 

7. Как е свързан The Force Awakens с предишните филми?

Главните герои от оригиналната трилогия - Люк, Лея и Хан Соло - имат ключова роля в The Force Awakens. 

Te символично предават щафетата на нови трима герои - Рей (Дейзи Ридли), Фин (Джон Бойега) и По Дамерън (Оскар Айзък), които ще продължат историята на Star Wars. 

8. Изгледах шестте филма и Star Wars е страхотен! Какво друго мога да направя, за да се подготвя за The Force Awakens?

Вселената на Star Wars е необятна. През 1991 г. започват да излизат романите, които проследяват историята на Хан, Люк и Лея след последния филм от тяхната трилогия. 

През годините са излизали безброй комикси, допълнителни книги, списания, анимационни филми и сериали и т.н. Много от тях са извън т.нар. канон - митологията, която официално разказва историята на Star Wars. 

Това обаче не пречи да се запознаете с всички тях и да преживеете стотиците истории в една далечна, далечна галактика. 


Сподели.