Международният фестивал на лалето мигрира в целия си блясък на площада пред НХГ в София

Pinterest LinkedIn +


Разхождайки се през втората половина на април и началото на май 2015 година в топ центъра на столицата - по Жълтите павета покрай Руската църква, Народното събрание, Националната художествена галерия и Президентството в посока статуята на Св. София, просто не е възможно погледът ви да не попадне върху фантастичните цветни градини, контрастиращи със своите ярки багри на фона на сивите плочки, а по това време на година често и на притъмнялото небе.

Широко разпространена е заблудата, че лалетата произлизат от Холандия. Макар да са национален символ на Ниската земя и в нея ежегодно да никнат стотици милиони лалета, родината на лалето е Турция (именно от турския сме заели наименованието на това цвете). Култивацията на лалета започва през X век в Персия, а днес в Турция виреят 14 различни вида лалета. Всяка пролет в Истанбул се провежда международният Istanbul Lale Festivali, по повод на който в парковете на турския мегаполис се засаждат милиони лалета.

През 2015 година градските власти на Истанбул обединиха усилия с водещата земеделска компания в страната Asyаlale, за да превърнат в приказни градини 13 парка, в т.ч. Емирган, Топкапи (на Султанския дворец), Гьозтепе и други, наред с главните улици и площади в града.

Посадени са общо 30 000 000 луковици лалета, кукувиче грозде и нарциси, а сред градовете и държавите, подели инициативата на Istanbul Lale Festivali, пренасяйки тези приказни градски инсталации, макар и в много по-малки мащаби, на своя земя, са Баку, Ташкент, Алмати, Бишкек, Таджикистан, България и Иран.

В тази галерия можете да видите 10 кадъра от българското участие в международния фестивал, предоставени ексклузивно на Avtora.com от Цветна градина "Нелбо" - най-съвременната и високотехнологична оранжерия за производство на цветя в България. Освен в Градската градина, можете да видите подобни триизмерни цветни мозайки с очите си и в Павлово.

Сподели.