MDNA стана най-бързо продаваният албум в САЩ на 2012, счупи исторически рекорд

Pinterest LinkedIn +

Дванадесетият студиен албум на Мадона (Madonna) - MDNA, дебютира под No.1 в Billboard 200 с рекордни седмични продажби за 2012 година. С 359 000 изкупени копия, записът подобри значително постижението на своя предшественик, Hard Candy, който излезе през 2008 г. и дебютира на върха в американския чарт с 280 000 копия.

MDNA е осмият дългосвирещ проект на Мадона (петият пореден), който се разписва на лидерската позиция в Billboard 200 и най-бързо продаваният й запис от 2000-та година насам. Тогава на пазара излезе Music, в чиято премиерна седмица бяха отчетени 420 00 продадени копия.

За Мадж е достатъчно да покори класацията още само веднъж (с още един албум), за да изравни рекорда на Барбра Стрейзанд, която продължава да е изпълнителката с най-много чарт лидери в историята – девет.

Още с MDNA обаче, Мадона записа друг, едноличен рекорд на свое име, ставайки единствената изпълнителка, достигнала първо място в американския чарт в четири поредни десетилетия.

Според публикация, разпространена от фен общността й в Twitter, MDNA е вторият най-продаван албум на физически носител в България за месец март с 2300 продадени копия.

Албумът покори класациите на iTunes в 40 държави, включително в България, както и официалните национални класации на голяма част от страните членки на ЕС.

Конкретно в САЩ, най-голям конкурент на MDNA бе новият албум с кавър версии и колаборации с кънтри звезди на Лайънъл Ричи – Tuskegee, поставен на второ място в настоящото издание на Billboard 200. През последните седмици той бе промотиран агресивно чрез телевизионните медии, докато щабът на Мадона заложи на не толкова явна кампания.

Заслуга за продажбите на MDNA в САЩ, например, е изиграла промоцията с билетите за турнето й, чрез която всеки, закупил пропуск за концерт, е можел, при желание, да получи копие от албума. При компилирането на Billboard 200 са отчетени само реално поръчаните копия, а не общият брой на продадените билети.

Сподели.