Матю Макконъхи - до бездната на посредствеността и обратно

Pinterest LinkedIn +

Alright, alright, alright! Всеки киноман знае за кого ще говорим, след като е видял тази вече култова фраза. Мистър Матю Макконъхи - носител на "Оскар" и "Златен глобус", секс символ и... завърнал се от бездната актьор.

Не са много творците, които са успели да преобърнат кариерата си на 180 градуса. Матю, обаче, направи невъзможното да изглежда като нещо, което става за секунди. Което вдъхнови феновете да измислят термина Макконасанс, описващ необикновения творчески Ренесанс на актьора. Период, който Макконъхи чака цели 40 години. 

Реално всичко започва в Тексас през 1969 г. Тогава в едно типично aмериканско семейство се ражда Матю Дейвид Макконъхи.

Майката на бъдещия актьор е учителка в детска градина, а баща му има собствен нефтoдобивен бизнес и кариера в американския футбол. Досещате се, че младия Мат го очакват и фантастични ученически и колежански години. По време на които междувременно (през 1993 г.) става и бакалавър в специалност "Радио, телевизия, кино".

Тази година е важна за феновете на Матю Макконъхи, както и за самия него, естествено, тъй като получава и първата си голяма роля. А именно - Дейвид Удърсън в Dazed and Confused на Ричард Линклейтър.

Макар да не е главна роля, участието му отваря много нови врати, които постепенно водят до по-големи продукции като Amistad (Амистад), Контакт (Contact), А Time To Kill (Време да убиваш) и др.

Вместо да се възползва от добрия си старт, обаче, Макконъхи се впуска в омагьосания кръг на романтичните комедии - жанр, в който хората лесно ти слагат етикет и от който се излиза адски трудно (питайте Райън Рейнолдс...). 

Под знака на romcom-а Матю прекара едни стабилни 10 години от началото на новото хилядолетие, през които не видяхме наистина качествен филм с негово участие.

Така стигаме до 2011 г. След слабите зимни месеци идва ред за по-обещаващи кино продукции и сред тях е трилърът The Lincoln Lawyer (Адвокатът с Линкълна), базиран на произведения на писателя Майкъл Конъли. Именно тази лента неочаквано за всички връща един актьор на картата на Холивуд. И то не само за един филм, с който да се хвалят феновете на Матю, а за цяла нова ера в кариерата му.

Така нареченият Макконасанс продължава повече от 5 години и засега няма намерение да приключва, поне що се отнася до самия Матю Макконъхи.

Мик Халър беше само началото, а не върхът. Дори епизодична роля като тази на Марк Хана в The Wolf of Wall Street (Вълка от Уолстрийт) придоби култов статут и е сочена за една от най-харизматичните на Матю. А все пак говорим за самия Мистър Харизма на американското кино. 

И докато всички се връщаме към персонажи като Купър от Interstellar, Мъд и, разбира се, енигматичния Ръст Коул от True Detective, пред Матю изникват нови и нови възможности. Дори да се спъне в един момент, ние вече сме готови да му помогнем да се изправи и да продължи напред към следващата си изключителна роля.

Сподели.